Mamikins intervijā Kremļa propagandas kanālam stāsta, ka pārcēlies uz dzīvi Krievijā (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Bijušais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins, kurš pēdējā laikā arvien biežāk redzams Krievijas un Baltkrievijas propagandas kanālos, jaunā intervijā Kremļa propagandas vietnei "Sputnik" paziņojis, ka pārcēlies uz dzīvi Krievijā. Intervijā viņš Krieviju raksturo kā "vienu no brīvākajām valstīm pasaulē", bet likums par armijas diskreditāciju - kas pēc Krievijas 2022.gada iebrukuma Ukrainā faktiski ļauj sodīt jebkuru, kas kādā veidā atļāvies kritizēt iebrukumu, - esot "normāls pants vairumā valstu".

47 gadus vecais Mamikins intervijā klāsta, ka to varētu saukt par "bēgšanu no nacistiskā režīma - tāds tas ir sajūtu, atmosfēras, pasaules skatījuma līmenī". 

Kā galvenos iemeslus aizbraukšanai no Latvijas viņš min okupācijas režīmu slavinošā pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu, kā arī Latvijas Pareizticīgās baznīcas atdalīšanos no Krievijas Pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhāta. 

"Gribu, lai mani bērni mācās krievu valodā. Pats gribu 9.maijā raudāt pie stāvošiem, nevis nojauktiem pieminekļiem. Gribu pareizticīgajā baznīcā lūgties par savu patriarhu - svēto Kirilu, Maskavas patriarhu," uzskaita Mamikins.

Viņš ar sievu esot apsvēris pārcelšanos vai nu uz Krieviju, vai arī Baltkrieviju. Par labu Krievijai licis izšķirties tas, ka tur "iespējams mācīties dzimtajā valodā, skolās nav LGBT propagandas [..], nav nacionālisma", norādīts "Sputnik" rakstā.

"Mans mērķis ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja, krievu skola maniem bērniem, vienkārši mierīga dzīve. Pat tajā salīdzinoši neilgajā laikā, ko esmu pavadījis Maskavā un Pleskavā, es sajutu, ka Krievija pašlaik ir viena no visbrīvākajām valstīm pasaulē," Mamikins slavina Krieviju, kura gan "Freedom House" indeksā tiek ierindota pie nebrīvākajām pasaules valstīm. Mamikinu nemulsina pat Krievijā spēkā esošais likuma pants par "armijas diskreditāciju", uz kura pamata iespējams sodīt faktiski ikvienu cilvēku, kas kādā veidā kritizējis Krievijas sākto karu Ukrainā. Vienā no šādiem gadījumiem divu gadu cietumsods tika piespriests tēvam, kura meita skolā bija uzzīmējusi pretkara zīmējumu.

"Armijas diskreditācija - tas ir normāls pants vairumā valstu," intervijā klāsta Mamikins. "Armija ir jāciena, jāciena cilvēki uzplečos - viņi jānovērtē un jāpalīdz pildīt dienesta pienākumus."

Mamikins intervijā stāsta par administratīvajām un krimināllietām, kas pret viņu ierosinātas Latvijā, kā arī grūtībām atrast Latvijā darbu pēc tam, kad 2019.gadā beidzās viņa termiņš EP deputāta amatā un uz jaunu termiņu viņš netika ievēlēts. Mamikins intervijā stāsta, ka laikā, kad bijis bez darba, esot ķēries pie visai neparasta peļņas veida. Tiesa gan, par viņa stāstītā patiesumu būtu grūti pārliecināties. 

"Kamēr Andrejs Mamikins bija bez darba, kaut kā tomēr vajadzēja apgādāt ģimeni," teikts "Sputnik" rakstā. "Mūsu intervijā viņš pirmoreiz atzīstas, ka tolaik sācis... braukāt pa izgāztuvēm un vākt metāllūžņus. Izrādījās, ka uz vietas šajā jomā viss jau bija sadalīts,

tāpēc bijušajam Eiroparlamenta deputātam nācās pat kauties ar bezpajumtniekiem par atkritumos izmestiem ledusskapjiem un veļasmašīnām. Lai neviens viņu nepazītu pie kārtējās miskastes, Andrejam nācās ataudzēt garu bārdu un nēsāt saulesbrilles."

Andrejs Mamikins ir krievu tautības Latvijas politiķis un bijušais žurnālists. Viņš bija Eiropas Parlamenta deputāts no 2014. līdz 2019. gadam, ievēlēts no partijas "Saskaņa", no kuras izstājās.

2021. gada oktobrī pēc bijušā labklājības ministra Gata Eglīša iesaistes VDI direktors Renārs Lūsis pārbaudes laikā uzteica darbu Mamikinam, kurš VDI bija kļuvis par stratēģiskās komunikācijas vadītāju.

Kā toreiz sociālajos tīklos paziņoja labklājības ministrs, šāds solis bijis nepieciešams, jo Mamikina aktivitātes sociālajos tīklos "nav savienojamas ar valsts pārvaldes vērtībām un ētikas pamatprincipiem".

Mamikins atlaišanu apstrīdēja tiesā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu