Vairums igauņu uzskata, ka Kallasai jāatkāpjas no amata

TVNET/LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Foto: AP/Scanpix

Igaunijā 69% aptaujāto iedzīvotāju pauduši pārliecību, ka premjerministrei Kajai Kallasai ir jāatkāpjas no amata saistībā ar skandālu par viņas vīram daļēji piederoša uzņēmuma darbību Krievijā.

Trešo nedēļu pēc kārtas pētījumu kompānija "Norstat" pēc Sabiedrības pētījumu institūta pasūtījuma Igaunijas iedzīvotājiem jautā, vai premjerministrei vajadzētu demisionēt.

Jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka 69% izvēlējušies atbildi "jā" vai "vajadzētu". Iepriekšējās divās nedēļās tādu atbildi sniedza attiecīgi 67% un 66% respondentu.

Uz jautājumu, kas galvenokārt būtu vainojams par skandālu, 44% respondentu teica, ka, viņuprāt, vainojama pati Kallasa, 25% par galveno vainīgo skandālā uzskata premjerministres vīru Arvo Halliku, tikmēr 13% vērtējumā vainojami mediji, bet 7% uzskata, ka vainojama opozīcija. 12% respondentu konkrētu atbildi neizvēlējās.

Kopumā aptaujā 13.septembrī piedalījās 1000 pilngadīgu Igaunijas iedzīvotāju.

Vienlaikus šonedēļ publicētu aptauju rezultāti liecina, ka sarūk atbalsts Kallasai, kas ilgstoši bija Igaunijā populārākā premjerministra amata kandidāte.

Pētījumu kompānijas "Turu-uuringute" aptaujā septembrī Kallasu par labāko iespējamo premjerministri Igaunijā atzinusi piektā daļa respondentu, kas ir par pieciem procenta punktiem mazāk nekā augustā.

Tādējādi Kallasa atkāpusies uz otro vietu iespējamo premjerministra amata kandidātu reitingā aiz Jiri Ratasa, kurš šomēnes atkāpās no Igaunijas parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas priekšsēdētāja amata. Ratasu, kurš Igaunijas valdību vadīja 2016.-2021.gadā, premjera krēslā atkal vēlētos redzēt 23% respondentu.

Trešais populārākais premjera amata kandidāts Igaunijā šomēnes ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" priekšsēdētājs Urmass Reinsalu, kuru atbalsta 16% respondentu, bet ceturtajā vietā ir opozīcijā esošās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) vadītājs Martins Helme, kuru valdības vadītāja amatā vēlētos redzēt 13% respondentu.

Līdzīgā "Norstat" aptaujā, kur respondentiem no sešiem parlamentā pārstāvēto partiju līderiem jāizvēlas tas, kuru viņi atbalstītu premjera amatā, 21,6% aptaujāto izvēlējās Kallasu. Augustā viņu par piemērotāko premjerministra amata kandidāti atzina 23,7% respondentu.

Otrajā vietā ir Helme ar 18% atbalstu, savukārt Reinsalu atbalstīja 16,3% aptaujāto. Centra partijas jauno līderi Mihailu Kelvartu un pašreizējo Tallinas mēru premjera amatā vēlētos redzēt 12,8% aptaujāto.

Kallasa, kas vēl martā notikušajās Igaunijas parlamenta vēlēšanās, saņēma pārliecinošu mandātu turpināt valdības vadīšanu, pēdējo nedēļu laikā zaudējusi atbalstu gan sabiedrībā, gan daļā politiķu.

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR augustā ziņoja, ka premjeres vīram daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina pārvadājumus uz un no Krievijas. Saistībā ar skandālu Hallikam piederošā aktīvu pārvaldības kompānija "Novaria Consult" vairs nav līdzīpašniece "Stark Logistics".

Lai gan Krievijai noteiktās sankcijas nav pārkāptas, Igaunijas parlamenta opozīcija pieprasījusi Kallasas demisiju, norādot, ka premjere pastāvīgi iestājas par to, ka jebkādas biznesa attiecības ar agresorvalsti Krieviju jāpārtrauc.

Arī Igaunijas prezidents Alars Kariss paudis viedokli, ka premjerei vajadzējis demisionēt jau skandāla sākumā.

Savukārt Kallasa aicinājumus atkāpties noraida, uzsverot, ka nekādu pārkāpumu nav izdarījusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu