ASV un Irāna apmainās gūstekņiem; atbloķē Irānas iesaldētos $6 miljardus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV un Irāna pirmdien veica gūstekņu apmaiņu saskaņā ar vienošanos, kas arī ļāva Irānai piekļūt iesaldētiem līdzekļiem sešu miljardu ASV dolāru apjomā.

Irāna atbrīvoja piecus amerikāņus, bet ASV - piecus Irānas pilsoņus.

Irānas atbrīvotie ASV pilsoņi, no kuriem viens bija turēts gūstā astoņus gadus, ar Kataras lidmašīnu aizlidoja no Teherānas uz Dohu dažas stundas pēc tam, kad atbloķētie finanšu līdzekļi tika noguldīti kontos, kurus pārvalda Katara.

ASV valdības lidmašīna pēc tam aizveda atbrīvotos amerikāņus no Dohas uz Vašingtonu, kur dažiem no viņiem tiks veiktas medicīniskās pārbaudes.

Baltais nams paziņoja, ka ASV prezidentam Džo Baidenam bija "emocionāla telefonsaruna" ar atbrīvoto gūstekņu ģimenēm. Viens no viņiem izteica prezidentam atzinību par "neiedomājami grūtu lēmumu" pieņemšanu, lai viņi tiktu atbrīvoti.

"Paldies jums, prezident Baiden, ka galu galā stādījāt ASV pilsoņu dzīvības augstāk par politiku," paziņoja uzņēmējs Siamaks Namazi, kurš bija atradies gūstā kopš 2015.gada.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens uzstāja, ka Baidena administrācijai "nebija augstāku prioritāšu" par ASV pilsoņu atbrīvošanu. "Ir ļoti labi, ka varam teikt, ka mūsu līdzpilsoņi ir brīvi," Blinkens sacīja reportieriem Ņujorkā, kur viņš ar Baidenu piedalās ANO sanāksmēs.

Divi no atbrīvotajiem Irānas pilsoņiem caur Dohu atgriezās Teherānā, vēstīja Irānas oficiālie mediji. Pārējie trīs atbrīvotie Irānas pilsoņi izvēlējās palikt ASV vai kādā trešajā valstī.

Pēc klusām diskusijām, kuras daļēji vadīja Katara, ASV un Irāna pabeidza gūstekņu apmaiņu pēc sešu miljardu dolāru vērto līdzekļu pārskaitīšanas, kurus bija iesaldējusi ASV sabiedrotā Dienvidkoreja.

Baidena administrācija ir noraidījusi kritiku par "izpirkuma" maksāšanu, uzstājot, ka šī nauda tiks izmantota tikai humāniem mērķiem, un piedraudot pretējā gadījumā to iesaldēt atkal.

Irānas prezidents Ebrahims Raisi Ņujorkā paziņoja, ka šī nauda, "kas līdz šim bija nežēlīgi bloķēta un tagad ir [Irānas] Islāma Republikas īpašumā,. pieder [Irānas] tautai un mēs to izmantosim, lai apmierinātu tautas vajadzības".

Baidena sāncenši no Republikāņu partijas nosodīja šo vienošanos. Republikāņu senators Mits Romnijs sacīja, ka tā novedīs pie "cilvēku nolaupīšanām".

Visi pieci atbrīvotie ASV pilsoņi ir ar irāņu izcelsmi. Irāna, kas neatzīst dubultpilsonību, viņus uzskata par saviem pilsoņiem.

Atbrīvoto amerikāņu grupā bija Namazi, dabas aizsardzības aktīvists Morads Tahbazs, riska kapitāla uzņēmējs Emads Šarki un vēl divi, kas vēlējās palikt anonīmi.

No Teherānas aizlidoja arī divas ASV pilsones - Namazi māte un Šarki sieva, kuras neatradās cietumā, bet kurām līdz šim nebija ļauts atstāt Irānu.

Starp atbrīvotajiem irāņiem bija Reza Sarhangpūrs un Kambizs Atars Kašani, kas tika apsūdzēti ASV sankciju pret Teherānu pārkāpšanā. Trešais atbrīvotais Kavehs Lotfolahs Afrasiabi 2021.gadā tika aizturēts savā mājoklī pie Bostonas un apsūdzēts kā Irānas valdības aģents. Abi pārējie irāņi bijuši saistīti ar Irānas drošības spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu