Kanāda apsūdz Indijas valdību līdzdalībā sikhu aktīvista slepkavībā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo Foto: AP/Scanpix

Kanāda pirmdien apsūdzēja Indijas valdību saistībā ar Kanādas sikhu aktīvista slepkavību pie Vankūveras un izraidīja Indijas diplomātu, kurš vadījis Indijas izlūkdienesta nodaļu Kanādā.

Diplomāta izraidīšana pasliktināja abu valstu attiecības, kas arī pirms tam nebija labas.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo paziņoja parlamenta opozīcijas ārkārtas sēdē, ka viņa valdībai ir "ticamas apsūdzības", kas saista Indijas aģentus ar trimdas sikhu līdera Hardīpa Singha Nidžara slepkavību 18.jūnijā.

"Jebkādas ārvalstu valdības līdzdalība Kanādas pilsoņa slepkavībā uz Kanādas zemes ir nepieņemams mūsu suverenitātes pārkāpums," sacīja Trudo.

Viņš stingri aicināja Indijas valdību sadarboties šī jautājuma noskaidrošanā.

Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī paziņoja, ka Trudo valdība ir nekavējoties rīkojusies. "Mēs šodien esam izraidījuši augsta ranga Indijas diplomātu no Kanādas," sacīja Žolī, nenosaucot šī diplomāta vārdu.

Ministre sacīja, ka izraidītais diplomāts ir Indijas ārējās izlūkošanas aģentūras "Pētniecības un analīzes spārns" (RAW) Kanādas nodaļas vadītājs.

Nidžars, kuru Indija bija pasludinājusi par meklētu teroristu, 18.jūnijā tika nošauts Vankūveras piepilsētā Sarijā, kur dzīvo ievērojama sikhu kopiena.

Kanādā ir lielākais sikhu skaits ārpus Indijas Pendžabas štata.

Nidžars propagandēja neatkarīgas sikhu valsts Khalistānas izveidošanu Indijas ziemeļos, kurā varētu būt ietverta arī daļa Pakistānas. Indija apsūdzēja Nidžaru teroraktu veikšanā Indijas teritorijā, bet viņš noliedza šo apsūdzību.

Pendžabas štatu, kur 58% iedzīvotāju ir sikhi un 39% - hinduisti, astoņdesmitajos gados un deviņdesmito gadu sākumā satricināja vardarbīga separātistu kustība, prasot tūkstošiem cilvēku dzīvības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu