Sākta parakstu vākšana par skaidras naudas aprites ierakstīšanu Satversmē (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par skaidras naudas aprites ierakstīšanu Satversmē.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Mārtiņš Šteinbergs. Viņš vēlas panākt, ka skaidras naudas aprite Latvijā ir nodrošināta ar likumu kā daļa no pamattiesībām uz īpašumu un ekonomisko darbību. Proti, lai tiesības uz skaidras naudas apriti būtu atrunātas Satversmē.

Šteinbergs zināja stāstīt, ka līdzīgi jau ir rīkojusies Slovākija un diskusija par to ir arī Polijā.

"Ir saprotami politiskie centieni ierobežot terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu, aplokšņu algas utt., tomēr tam ir jānotiek līdzsvaroti un izvairoties no riskiem "iebraukt pretējā grāvī". Proti, lai pārlieks uzsvars uz digitālajiem maksājumiem un digitālo naudu vai pat tās kļūšana par vienīgo maksājuma veidu nenoved pie skaidras naudas likvidēšanas, apdraudot personu privātumu un radot risku par pilnīgu kontroli pār personas finanšu līdzekļiem," uzsver idejas autors.

Tāpēc viņš aicina ierakstīt Satversmē personu tiesības uz skaidras naudas apriti Latvijā.

Iniciatīvas iesniedzēja ieskatā sabiedrībai šādi tiktu nodrošināta brīva rīcībspēja ar saviem finanšu līdzekļiem un nostiprināts cilvēku privātums. Tāpat tiktu novērsta iespēja ieviest absolūtu finanšu digitalizāciju un skaidras naudas likvidēšanu.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu