Sunaks varētu atkāpties no Londonas klimata mērķiem

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks gatavojas mīkstināt dažas no Lielbritānijas saistībām klimata jomā, atzīstot, ka valstij jācīnās pret klimata pārmaiņām, nesodot darba ņēmējus un patērētājus.

Sunaks ar attiecīgu paziņojumu nāca klajā otrdien vēlu vakarā, reaģējot uz BBC reportāžu, kurā teikts, ka premjerministrs apsver iespēju atlikt 2030.gadā plānoto aizliegumu tirgot jaunas automašīnas, kurām ir piesārņojumu radoši dīzeļdegvielas un benzīna dzinēji.

Sunaks pavēstīja, ka šonedēļ izklāstīs samērīgu pieeju vides problēmu risināšanai. "Pārāk daudzus gadus (..) politiķi nav bijuši godīgi attiecībā uz izmaksām un kompromisiem. Tā vietā viņi ir izvēlējušies vieglāko ceļu, apgalvojot, ka mēs varam saņemt visu," norādīja Sunaks.

Lielbritānijas premjerministrs uzsvēra, ka pildīs solījumu līdz 2050.gadam samazināt Apvienotās Karalistes siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju līdz nullei, taču "labākā, samērīgākā veidā".

Premjera paziņojums izraisījis vides aizsardzības organizāciju, opozīcijas partiju un dažu Sunka valdošās Konservatīvās partijas biedru sašutumu. Tas izskanējis laikā, kad augstākā līmeņa politiķi no Lielbritānijas un visas pasaules pulcējas ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, kur klimata problēmas ir viens no galvenajiem darba kārtības jautājumiem.

Lielbritānijas konservatīvie ir atklāti pārskatījuši savus solījumus klimata pārmaiņu jomā pēc jūlijā notikušo papildvēlēšanu rezultātiem, kuru rezultātus daudzi interpretē kā izpausmi vēlētāju neapmierinātībai ar nodokli automobiļiem ar dzinējiem, kas piesārņo vidi. Daži toriji uzskata, ka atkāpšanās no zaļās politikas palīdzēs iegūt balsis pirms parlamenta vēlēšanām, kuras paredzētas nākamā gada beigās.

"Mēs neizglābsim planētu, novedot britu tautu līdz bankrotam," uzsvērusi iekšlietu ministre Sjuela Breivermane.

Taču konservatīvo likumdevējs Aloks Šarma, kurš 2021.gadā vadīja starptautisko klimata konferenci COP26 Glāzgovā, brīdinājis, ka klimata mērķu vājināšana "neticami kaitēs uzņēmējdarbības uzticamībai, ienākošajām investīcijām". Viņš arī piebildis, ka tiešām netic, kas šāda nostāj spēs palīdzēt kādai partijai vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu