Irānā sievietēm par hidžāba nevalkāšanu varētu piemērot cietumsodu līdz desmit gadiem (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / Scanpix

Irānas parlaments apstiprinājis likumprojektu, kas paredz ilgākus cietumsodus un lielākus naudassodus sievietēm un meitenēm, kuras pārkāpušas striktos ģērbšanās nosacījumus, vēsta raidorganizācija BBC.

Jaunie grozījumi par "nepiedienīgu" ģērbšanos ļaus piespriest līdz pat desmit gadu ilgu cietumsodu. Parlaments šiem grozījumiem noteicis trīs gadu "izmēģinājuma periodu". 

Likuma grozījumi stāsies spēkā tad, ja tos apstiprinās Satversmes aizsardzības padome. 

Par tiem tiek lemts gadu pēc tam, kad pēc aizturēšanas par nepareizu hidžāba valkāšanu mira Mahsa Amini, kas izraisīja plašus protestus. Protestētājas norāva savus hidžābus un vicināja tos gaisā vai sadedzināja. 

Tiek ziņots, ka, apspiežot protestus, Irānas varasiestādes nogalinājušas vairākus simtus cilvēku.

Lai arī protesti pierimuši, arvien vairāk sieviešu Irānā pārstājušas nosegt matus, atrodoties sabiedriskās vietās. Tas notiek par spīti tam, ka ielās joprojām patrulē "tikumības policija", kā arī daudzviet uzstādītas novērošanas kameras.

Teokrātiskās valsts likumdošana balstīta uz striktu šariata interpretāciju. Irānā noteikts, ka sievietēm un meitenēm, kas sasniegušas pubertātes vecumu, sabiedriskās vietās jāapsedz mati ar hidžābu un jāvalkā garas, nepieguļošas drēbes.

Pašlaik par ģērbšanās nosacījumu pārkāpšanu sievietēm draud brīvības atņemšana līdz diviem mēnešiem, kā arī naudassods no 5000 līdz 500 000 riālu (0,01 līdz 11 eiro) apmērā.

Taču "Hidžābu un tikumības likumprojekts" paredz daudz smagāku sodu - cietumsodu no pieciem līdz desmit gadiem un naudassodu no 180 miljoniem līdz 360 miljoniem riālu (no 3995 līdz 7990 eiro).

Likumprojektā par sodāmiem noteikti arī tādi pārkāpumi kā "atkailināšanās propagandēšana" un "ņirgāšanās par hidžābu" interneta vidē.

Cietumsods līdz desmit gadiem draud arī tiem, kas "organizētā veidā" un "sadarbībā ar ārvalstu vai naidīgi noskaņotām valdībām, medijiem, grupām vai organizācijām" propagandē ģērbšanās nosacījumu pārkāpšanu.

ANO cilvēktiesību eksperti šomēnes brīdināja, ka likuma grozījumi esot pielīdzināmi "aparteīdam pēc dzimuma piederības, jo izskatās, ka varasiestādes valda ar sistēmiskas diskriminācijas palīdzību un ka to mērķis ir panākt sieviešu un meiteņu pilnīgu pakļaušanos".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu