Duda skaidro, kādēļ Ņujorkā nav ticies ar Zelenski

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda
Polijas prezidents Andžejs Duda Foto: EPA/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda paziņojis, ka “ierobežota laika dēļ” nav varējis tikties ar [Ukrainas prezidentu] Volodimiru Zelenski. Polijas televīzijas kanālam TVN24 Duda sacījis, ka laikā, kad viņam bija jātiekas ar Zelenski, viņš uzstājies ar runu ANO tribīnē.

Vienlaikus Duda piebilda, ka vēlāk “no viņa puses” tikšanās būtu varējusi notikt, “ja Ukrainas puse būtu izteikusi šādu prasību”.

“Tiklīdz man būs iespēja, es noteikti ar viņu aprunāšos, bet mēs noteikti nerunāsim kameru priekšā. Tikai tā, kā esam runājuši jau daudzas reizes iepriekš, mēs runāsim aci pret aci, tā, kā sarunājas divi draugi, kuri vēlas atrisināt dažādas sarežģītas situācijas.”

Vienlaikus Duda sacīja, ka uzskata par “netaisnīgiem” Zelenska vārdus, ka Polija ar saviem vienpusējiem graudu ierobežojumiem gatavo “skatuvi Maskavas aktierim”.

“Šis ir strīds, kas attiecas uz nelielu daļu no mūsu attiecībām. Neattieciniet to uz visu, jo tam nav nekāda pamata, un no tā labumu gūs tikai citi.”

Polijas premjerministra Mateuša Moravecka vārdi par ieroču piegādes pārtraukšanu Ukrainai “tika interpretēti vissliktākajā iespējamajā veidā”, intervijā Polijas televīzijas kanālam TVN24 sacīja valsts prezidents Andžejs Duda. Viņš paskaidroja, ka Moraveckis domājis tikai jaunākos ieročus.

“Manuprāt, premjerministrs vienkārši pateica: mēs nenodosim Ukrainai jaunos ieročus, ko tagad pērkam Polijas armijas modernizācijas ietvaros,” uzsvēra Duda. “Mēs nevaram nodot mūsu jaunos ieročus, ko mēs tagad pērkam par miljardiem dolāru Polijas armijai, lai stiprinātu to, stiprinātu Polijas drošību, nevienam citam. Nevienam,” viņš piebilda. Pēc Polijas prezidenta teiktā, Varšava turpinās pildīt ar Ukrainu noslēgtos līgumus, piemēram, par pašgājējhaubiču “Krab” piegādi. Duda atgādināja, ka Polijai šajā jomā ir arī citi līgumi - par munīciju vai atmīnēšanas aprīkojumu.

Jau vēstīts, ka 19. septembrī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ANO Ģenerālajā asamblejā sacīja, ka “kāds Eiropā spēlē solidaritātes politisko teātri”, pārvēršot graudu sūtījumus trillerī, tādējādi palīdzot “uzvest uz skatuves Maskavas aktieri”.

Šo izteikumu dēļ Polija izsauca uz pārrunām Ukrainas vēstnieku.

Lietuvas prezidents Gitāns Nausēda ceturtdien atsevišķi tikās ar Ukrainas un Polijas prezidentiem un aicināja viņus pēc iespējas ātrāk atrisināt domstarpības, lai nodrošinātu visa reģiona drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu