Pieaugusi aktivitāte Krievijas, ASV un Ķīnas kodolizmēģinājumu poligonos, apgalvo CNN

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pēdējo dažu gadu laikā pieaugusi aktivitāte Krievijas, ASV un Ķīnas kodolizmēģinājumu poligonos, liecina satelītattēli, kas nonākuši ASV medija CNN rīcībā.

Visas trīs valstis pēdējo dažu gadu laikā savos kodolizmēģinājumu poligonos izbūvējušas jaunas ēkas un izrakušas jaunus tuneļus, secināms no attēliem.

Pazemes kodolizmēģinājumi ir aizliegti, saskaņā ar Līgumu par kodolieroču izmēģinājumu aizliegumu, kuru parakstījušas visas trīs valstis.

Krievijas diktators Vladimirs Putins šā gada februārī paziņoja, ka Krievijai jābūt gatavai jauniem kodolizmēģinājumiem gadījumā, ja tos veikšot kāda cita valsts.

Krievijas kodolizmēģinājumu poligons atrodas salu arhipelāgā Novaja Zemļa.

Kā secināms no satelītattēliem, apjomīgi būvdarbi poligonā sākušies 2021.gadā un turpinājušies arī pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī.

Visu šo laiku Novaja Zemļa ostā regulāri ienāca kuģi, tika būvēti jauni tuneļi, bet ziemā tika tīrīti ceļi. Izmēģinājumu poligons Novaja Zemļa ir atvērts visu gadu. Jaunu tuneļu būvniecība var liecināt par to, ka Krievija gatavojas atsākt kodolizmēģinājumus.

CNN rīcībā esošie attēli arī atklāj, ka līdzīgs aktivitātes pieaugums vērojams arī kodolizmēģinājumu poligonos ASV un Ķīnā.

Ķīnas poligonā Lopnūrā uzbūvētas jaunas ēkas, ceļi un tuneļi.

Arī ASV poligonā Nevadas štatā notikuši paplašināšanās darbi. Kā informējusi ASV Nacionālā kodoldrošības pārvalde, poligons tiek modernizēts, atbilstoši jaunākajām drošības prasībām.

CNN uzsver, ka šobrīd nav nekādu pierādījumu, ka ASV, Ķīna un Krievija gatavojas jauniem kodolizmēģinājumiem.

Plāni veikt jaunus kodolizmēģinājumus varētu būt saistīti ar vēlmi iegūt aktuālos datus datormodelēšanas veikšanai, jo iepriekšējie kodolizmēģinājumi veikti pavisam citā tehnoloģiskās attīstības līmenī.

Tomēr Krievijas gadījumā motivācija varētu būt arī jauns instruments centienos iebiedēt Rietumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu