Austrālija atbalsta prasību ierobežot Krievijas veto tiesības ANO Drošības padomē (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrālijas ārlietu ministre Penija Vona
Austrālijas ārlietu ministre Penija Vona Foto: EPA /Scanpix

Austrālijas varasiestādes atbalsta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska prasību atņemt Krievijai veto tiesības ANO Drošības padomē. Kā ziņo aģentūra “Bloomberg”, to pavēstījusi valsts ārlietu ministre Penija Vona (Penny Wong), aicinot turpināt reformas šajā organizācijā.

“Mums no pastāvīgajām dalībvalstīm ir jāpieprasa vairāk, tostarp ierobežojumi veto tiesību izmantošanai. Krievija katru dienu izsmej ANO, turpinot savu nelikumīgo un amorālo iebrukumu Ukrainā,” uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā sacīja Penija Vona.

Trešdien, 20. septembrī, Volodimirs Zelenskis ANO Drošības padomes locekļiem sacīja, ka Maskavas veto tiesības neļauj ANO Drošības padomei adekvāti reaģēt uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Drošības padomē ir 15 locekļi, no kuriem pieciem ir veto tiesības: Ķīnai, Krievijai, Francijai, Lielbritānijai un ASV.

“Mums ir jānodrošina lielāka gan pastāvīgo, gan nepastāvīgo locekļu pārstāvība no Āfrikas, Latīņamerikas un Āzijas, tostarp pastāvīgās vietas Indijai un Japānai,” sacīja Vona. Viņa arī norādīja, ka Austrālija vēlas iegūt vietu ANO Drošības padomē laikposmam no 2029. līdz 2030. gadam.

Pēc Vonas teiktā, ANO ir maz konkrētu mehānismu, lai novērstu militārus konfliktus. Viņa arī aicināja pievērst uzmanību spriedzei Dienvidķīnas jūrā un Ziemeļkorejas turpinātajai kodolieroču izstrādei. Arī šie izaicinājumi ir aktuālākie pēdējo desmitgažu laikā, un tāpēc ir jāpievērš lielāka uzmanība konfliktu novēršanai, viņa sacīja.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu