Vēl viens cilvēks saņēmis cūkas sirdi – un ir dzīvs (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kāds 58 gadus vecs ASV iedzīvotājs kļuvis par otro cilvēku pasaules vēsturē, kuram transplantēta ģenētiski modificēta cūkas sirds.

Dzīvnieku orgānu pārstādīšanu cilvēkam medicīnā dēvē par ksenotransplantāciju, un nākotnē tā varētu atrisināt donoru orgānu trūkumu.

Arī šo procedūru veica Mērilendas Universitātes Medicīnas skolas eksperti. Jāatgādina, ka pirmajā pārstādīšanas mēģinājumā pacients divus mēnešus pēc procedūras nomira, raksta ziņu aģentūra "AFP".

Jaunākā procedūra norisinājās pagājušajā nedēļā, kad cūkas sirdi saņēma pacients Lorenss Fosets, kuram cilvēka donora sirds nederēja asinsvadu slimības un asiņošanas komplikāciju dēļ.

“Mana vienīgā patiesā cerība ir cūkas sirds – ksenotransplantācija. Vismaz man tagad ir cerība un iespēja,” pirms operācijas teica Fosets.

Pēc transplantācijas Fosets spēja elpot pats, un jaunā sirds darbojās labi bez dzīvību atbalstošu ierīču palīdzības. Lai neļautu organismam atgrūst jauno orgānu, vīrietim tiek veikta arī jauna antivielu terapija.

Ksenotransplantācija ir ļoti izaicinoša un sarežģīta, jo pacienta imūnsistēma uzbrūk svešajam orgānam. Tāpēc zinātnieki cenšas šo problēmu atrisināt, izmantojot ģenētiski modificētu cūku orgānus.

Pēdējos dažos gados ārsti ir veiksmīgi transplantējuši ģenētiski modificētu cūku nieres pacientiem, kuri piedzīvojuši smadzeņu nāvi. Cūkas ir ideāli donori cilvēkiem, līdzīgā orgānu izmēra dēļ, straujās augšanas un lielo metienu dēļ.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu