Uzbrukumā Kosovas policijas patruļai iesaistītie aizbēguši uz Serbiju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vismaz seši aizdomās turētie, kas svētdien piedalījās uzbrukumā Kosovas policijas patruļai, ir aizbēguši uz Serbiju, pirmdien paziņoja Kosovas iekšlietu ministrs Dželals Svečla.

Viens Kosovas policists svētdienas rītā tika nogalināts un vēl viens ievainots bruņotā uzbrukumā un tai sekojošā apšaudē pie klostera Kosovas ziemeļos Serbijas robežas tuvumā.

"Seši ievainotie teroristi tiek ārstēti slimnīcā Novi Pazarā, un mēs aicinām Serbiju nekavējoties nodot viņus Kosovas varas iestādēm, lai viņus varētu tiesāt," ministrs paziņoja reportieriem. Viņa pieminētā Novi Pazara ir pilsēta Serbijas dienvidos.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti pirmdienas rītā pateica, ka policijas operācija vēl turpinās.

Apšaudes vieta tika norobežota, kamēr izmeklētāji meklēja pierādījumus pēc notikušās kaujas, kura beidzās, kad varas iestāžu pārstāvji iebruka klosterī Baņskas ciemā.

Haotiskā konfrontācija sākās ar uzbrukumu policijas patruļai pie Baņskas svētdienas rītā, kura gaitā viens policists tika nogalināts un viens ievainots.

Uzbrucēji aizbēga uz tuvumā esošo klosteri, kur viņi aizbarikādējās un stundām ilgi piedalījās apšaudē ar Kosovas policiju. Vismaz četri uzbrucēji tika nogalināti.

Svečla pirmdien paziņoja, ka varas iestādes jau ir atradušas "sevišķi lielu daudzumu smago ieroču, pretkājnieku ieroču, sprāgstvielu, uniformu, loģistikas, pārtikas krājumu un aprīkojuma barikādēm".

"Mēs varam teikt, ka šis aprīkojums bija paredzēts vairākiem simtiem citu uzbrucēju," piebilda ministrs.

Galvenā Kosovas serbu politiskā partija "Srpska Lista" ("Serbu saraksts") paziņojumā Serbijas presei apgalvoja, ka vismaz divi serbu uzbrucēji esot nogalināti pēc padošanās, un aicināja NATO un Eiropas Savienību nosūtīt savus karavīrus uz Kosovu.

"Mēs pieprasīsim izmeklēšanu par vismaz divu serbu nāvi, kas tika aukstasinīgi nogalināti," paziņoja šī partija.

Kosovas galvaspilsētā Prištinā karogi pirmdien bija nolaisti pusmastā, oficiālā sēru dienā godinot nogalinātā policista Afrima Bunjaku piemiņu.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti nosodīja uzbrukumu, nosaucot to par terorisma aktu.

"Uzbrucēji bija profesionāļi, kas bija ar maskām un bruņoti ar smagajiem ieročiem. Mēs nosodām šo noziedzīgo un teroristisko uzbrukumu," sociālajos medijos rakstīja Kurti. "Organizētā noziedzība ar politisku, finansiālu un loģistikas atbalstu no amatpersonām Belgradā uzbrūk mūsu valstij."

Kurti valdība sākusi cīņu pret kontrabandu pāri Kosovas ziemeļu robežai un apsūdzējusi Serbiju, ka tā izmanto organizēto noziedzību un nelegālo tirdzniecību, lai kontrolētu Kosovas ziemeļu apgabalus, kuros pārsvarā dzīvo serbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu