Faktomāts Vai vakcīnas vainojamas imūndeficīta sindroma izraisītās nāvēs? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Covid-19 pandēmijas kontekstā internetā savairojās dažādas sazvērestības teorijas un melīgi apgalvojumi gan par pašu vīrusu, gan par vakcīnām, kas tika izstrādātas, lai ar šo vīrusu cīnītos. Vienu no šādām teorijām, kas turpina izplatīties joprojām, pēta TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts”.

Jau gandrīz divus gadus gan dažādās interneta publikācijās, gan neskaitāmos sociālo tīklu ierakstos tiek izplatīta teorija par no vakcīnām iegūta imūndeficīta sindromu (vaccine-acquired immunodeficiency syndrome, VAIDS).

Šī teorija mēģina saistīt vakcīnas un iegūtā imūndeficīta sindromu (acquired immune deficiency syndrome, AIDS).

AIDS ir infekcija, kas traucē ķermeņa spēju cīnīties ar infekcijām un slimībām. To izraisa inficēšanās ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (human immunodeficiency virus, HIV).

Realitātē tāds “vakcīnu izraisīts imūndeficīta sindroms”, protams, neeksistē un apgalvojumi, ka Covid-19 vakcīna vai jebkādas citas vakcīnas var izraisīt AIDS, ir nepamatoti.

VAIDS teorija sociālajos tīklos izplatās jau vismaz kopš 2021.gada decembra.

Aģentūra “Reuters” jau 2021.gada decembrī un 2022.gada februārī publiskoja vairāku zinātnieku paziņojumus, kas noraida teoriju par VAIDS.

“Tas [VAIDS] nav īsts sindroms,” uzsvēra ASV Kolumbijas Universitātes mikrobioloģijas un imunoloģijas profesore Donna Fārbere.

Arī Pensilvānijas Universitātes infekcijas slimību profesors Stīvens Glukmens norādīja, ka “VAIDS absolūti nav īsts”.

Abi speciālisti arī piebilda, ka līdz šim nav gūti nekādi pierādījumi, ka Covid-19 vakcīnas varētu būt jebkādā veidā saistītas ar imūndeficītu.

Līdzīgus viedokļus citi zinātnieki pauduši arī aģentūrai AP un medijam DW.

Arī Oksfordas Universitātes Covid-19 vakcīnu komanda 2021.gada beigās noraidīja apgalvojumus, ka vakcīnas vājinot cilvēka imūnsistēmu, kas, savukārt, var izraisīt nāvi.

“Šāds apgalvojums ir pilnīgā pretrunā ar visiem vakcinācijas zinātniskajiem principiem,” teikts Oksfordas Universitātes paziņojumā.

VAIDS teorijas atbalstītāji arī vairākkārt izmantojuši reālus zinātniskus pētījumus par Covid-19 vakcīnām, lai pamatotu savu teoriju. VAIDS aktīvisti gan mēdz apgalvot, ka pētījumos esot teikts kaut kas, kā realitātē tur nemaz nav.

Piemēram, VAIDS eksistence tika pamatota ar kādu pētījumu par vakcīnām.

Šis pētījums realitātē analizēja vakcīnu aizsardzību laika gaitā, nevis vakcīnu iespējamu saistību ar imūndeficītu.

Savukārt kāda cita vakcīnām veltīta pētījuma autori uzsver, ka VAIDS teorijas atbalstītāji nepareizi interpretējuši pētījumā ietverto informāciju. Tas darīts ar mērķi, lai rastos iespaids, ka pētījums atzīst VAIDS eksistenci.

“Pfizer Covid vakcīna bērniem izraisa VAIDS, secināts pētījumā” – šāds virsraksts ir vienam no VAIDS aktīvistu vēstījumiem, kas šogad strauji izplatījies sociālajā tīklā “X” (iepriekš pazīstams kā “Twitter”).

Aktīvisti šajā gadījumā atsaucas uz augustā iznākuši Austrālijas zinātnieku publikāciju, kurā apskatīti jautājumi, kas saistīti ar bērnu vakcināciju pret Covid-19.

Pētījuma autori vēlāk izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka viņi nav atraduši pierādījumus tam vai apgalvojuši to, ka Covid-19 vakcīnas būtu kaitīgas.

Uz ažiotāžu ap šo pētījumu reaģēja arī vairāki zinātnieki, kas tajā nebija iesaistīti, vēstīja aģentūra AP.

Piemēram, ASV Merilendas Universitātes vakcīnu izstrādes centra pētnieks Metjū Laurenss uzsvēra, ka kārtējā sazvērestības teorijā ierautais pētījums nekādā veidā neapgalvo, ka “Pfizer” vakcīna ir bīstama un var radīt problēmas ar imūnsistēmu.

“VAIDS ir kaut kas tāds, kas gluži vienkārši neeksistē. Informācija par to nav atrodama nekur zinātniskajā literatūrā,” norādīja Laurenss.

Sazvērestības teoriju cienītājus tas gan diez vai mulsina, tāpēc sagaidāms, ka pilnīgi nepatiesais stāsts par VAIDS turpinās rast arvien jaunas dzirdīgas ausis.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu