Pētījums: No 20 Lietuvas parlamentā esošajiem ekskomunistiem to deklarējuši tikai divi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zygimantas Gedvila

Vismaz 20 Lietuvas Seima deputāti padomju laikā bijuši Komunistiskās partijas biedri, lai gan pirms vēlēšanām kandidāta anketā to deklarējuši tikai divi, liecina portāla "15.min.lt" žurnālistu pētījums.

Dalības Komunistiskajā partijā deklarēšana vēlēšanu kandidāta anketā nav obligāta, bet brīvprātīga, un tie deputāti, kas to nav deklarējuši, nekādu pārkāpumu nav izdarījuši.

12 deputātu ekskomunistu personīgās lietas "15min" žurnālisti atraduši Lietuvas Īpašajā arhīvā, bet vēl seši savu dalību Komunistiskajā partijā atzinuši, kad žurnālisti viņus intervējuši. To, kurus deputātus intervēt, žurnālisti izvēlējušies, ņemot vērā viņu vecumu un biogrāfiju.

Lietuvas Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena otrdien pauda viedokli, ka agrākās dalības Komunistiskajā partijā deklarēšana būtu jāpadara par obligātu, jo sabiedrībai esot svarīgi to zināt.

Jau vēstīts, ka aprīlī rezonansi Lietuvas sabiedrībā izraisīja televīzijas kanāla "Laisves TV" žurnālistu atklājums, ka valsts prezidents Gitans Nausēda padomju laikā bijis Komunistiskās partijas biedrs, lai gan pirms vēlēšanām kandidāta anketā to nav deklarējis.

Iepriekšējā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite gan pirms 2009., gan 2014.gada vēlēšanām kandidāta anketā norādīja, ka kopš 1979.gada bija Komunistiskās partijas biedre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu