Azerbaidžāna Karabahas bēgļu vidū meklē aizdomās turētos par "kara noziegumiem" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vasily Krestyaninov/AP

Azerbaidžānas robežsargi bēgļu vidū, kas pamet Kalnu Karabahu, meklē cilvēkus, kas atbilstoši Baku redzējumam tiek turēti aizdomās par "kara noziegumiem", otrdien ziņu aģentūrai AFP apliecināja avots valdībā.

"Azerbaidžāna grasās amnestēt armēņu karotājus, kas noliek ieročus Karabahā. Bet tos, kas Karabahas karu gaitā pastrādājuši kara noziegumus, ir jānodod mums," sacīja avots, skaidrojot, kāpēc iesaukuma vecuma vīriešiem pēdējā robežas kontrolpunktā lūdz paskatīties kamerā.

Abos Karabahas karos, no kuriem pirmais notika no 1992. līdz 1994.gadam, bet otrais 2020.gadā, dzīvību zaudēja desmitiem tūkstoši cilvēku.

Pirmajā karā bija arī daudz upuru civiliedzīvotāju vidū. Abas puses tikušas apsūdzētas par civiliedzīvotāju slaktiņiem un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Pēc Azerbaidžānas 19.septembrī izvērstās zibensofensīvas vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestādes nākamajā dienā faktiski kapitulēja Baku priekšā.

Lai gan Azerbaidžāna solījusi Kalnu Karabahā respektēt etnisko armēņu tiesības, daudzi strīdus reģiona iedzīvotāji nolēmuši bēgt, baidoties no Azerbaidžānas represijām.

Atbilstoši situācijai otrdien Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies vairāk nekā 19 000 bēgļu. Katru stundu robežu šķērso simtiem cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu