ECT skatīs sūdzības pret 32 valstīm, tostarp Latviju, par nepietiekamu rīcību klimata pārmaiņu novēršanā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Divi no portugāļu jauniešiem, kuri iesnieguši sūdzību par nepietiekamu rīcību klimata pārmaiņu novēršanā.
Divi no portugāļu jauniešiem, kuri iesnieguši sūdzību par nepietiekamu rīcību klimata pārmaiņu novēršanā. Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta šodien skatīs sešu portugāļu jauniešu sūdzības pret 32 valstīm, tostarp Latviju, par nepietiekamu rīcību klimata pārmaiņu novēršanā.

Kā informē Ārlietu ministrija (ĀM), sūdzības saistītas ar iespējamiem Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pantu pārkāpumiem, piemēram, tiesības uz dzīvību, spīdzināšanas un necilvēcīgas attieksmes aizliegums, tiesības uz privātās dzīves neaizskaramības un diskriminācijas aizliegums.

Tas attiecas uz vairākām Eiropas Padomes dalībvalstīm, kas ir arī 2017.gada Parīzes nolīguma dalībvalstis, tostarp Latvija. Šajā lietā iesniedzēji apgalvo, ka valstis-atbildētājas neesot izpildījušas savus no konvencijas izrietošos pozitīvos pienākumus, lai novērstu globālo sasilšanu, kas ir viens no cēloņiem karstuma viļņiem, tajā skaitā arī Portugālē, un kas esot negatīvi ietekmējis gan iesniedzēju dzīves apstākļus, gan veselību.

Iesniedzēji uzsver, ka klimata pārmaiņas, kuru novēršanai valstis-atbildētājas neesot darījušas pietiekami daudz, radīs jo īpaši būtisku ietekmi uz iesniedzējiem kā jaunākajām paaudzēm piederošām personām.

Neskaitot Latviju, šajā lietā valstis-atbildētājas ir Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Horvātija, Igaunija, Itālija, Īrija, Kipra, Krievija, Lielbritānija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveice, Turcija, Ukraina, Ungārija, Vācija, Zviedrija.

Atbilstoši ECT lūgumam, lai efektivizētu lietas izskatīšanu, lielākā daļa valstu-atbildētāju, tajā skaitā arī Latvija, ir sagatavojušas vienotu pozīciju un to pārstāvību tiesas sēdē. Vienlaikus Latvijas intereses šajā sēdē pārstāvēs Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās vietniece Elīna Luīze Vītola.

Iesniedzēji ar sūdzībām par iespējamiem konvencijas pārkāpumiem ECT vērsās 2020.gada 7.septembrī, un 2020.gada 13.oktobrī ECT saskaņā ar tās reglamentu pieņēma lēmumu lietu skatīt prioritārā kārtībā.

2020.gada 13.novembrī ECT lietu nosūtīja valstīm-atbildētājām apsvērumu sniegšanai. 2022.gada 28.jūnijā ECT Palāta pieņēma lēmumu nodot lietu izskatīšanai Lielajā palātā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu