"Cert.lv" prognozē, ka kiberuzbrukumu skaits Latvijai nemazināsies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kiberuzbrukumu skaits Latvijā saglabāsies augts arī turpmāk, pirmdien, 2. oktobrī, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" pauda informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa norādīja, ka Latvijas kibertelpā jau kopš pagājušā gada pavasara apdraudējuma līmenis ir augsts. "Joprojām ir jābūt ļoti modriem, gan, lai aizsargātos no kaimiņvalstu nedraudzīgi orientētajiem hakeriem, gan arī no komerciāli motivētajiem uzbrukumiem," sacīja Kaškina.

"Cert.lv" vadītāja atzīmēja, ka Latvijai šobrīd praktiski katru nedēļu iet pāri dažādu krāpšanu "viļņi". "Gandrīz katrs ir saņēmis kādu īsziņu, ka ir jāiet uz tiesu, vai arī, ka paciņa nav piegādāta. Diemžēl, bet tas viss veļas mums pāri," teica Kaškina, piebilstot, ka samērā daudz cilvēku iekrīt uz šīm krāpšanas kampaņām, jo tās ir ticamas, tostarp lapas, kas izveidotas, lai izviltu piekļuves datus, ir ļoti labi izstrādātas.

Pēc Kaškinas teiktā, septembrī ir palielinājies arī uzbrukumu skaits valsts iestādēm. "Ir daudz gan pakalpojumu atteices uzbrukumu, kurus parasti organizē prokrieviski noskaņotie hakeri, gan arī mēģinājumi uzlauzt sistēmas, gan mēģinājumi iefiltrēties, kā arī ir diezgan daudz informācijas operāciju, kad uzbrukums reāli vispār nav bijis vai arī tas ir bijis nesekmīgs, bet tiek pasniegts, kā veiksmīgs uzbrukums ar zagtiem datiem. (..) To visu saliekot kopā, ir mēģinājumi graut reputāciju, mēģinājumi iebiedēt. Diemžēl to visu mēs redzam kibervidē," viņa sacīja.

Jautāta, vai kiberuzbrukumu līmenis arī turpmāk saglabāsies augts, "Cert.lv" vadītāja atzina, ka nav cerību, ka tuvākajā laikā situācija varētu mainīties. "Mums ir tikai jābūt gataviem pretstāvēt," uzsvēra Kaškina.

Tāpat viņa atzīmēja, ka arī pārējās Baltijas valstīs situācija ir līdzīga, kā arī pēdējos mēnešos no šiem uzbrukumiem cieš visas NATO valstis.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu