Austrālijā sākas iepriekšējā balsošana referendumā par aborigēnu īpašajām tiesībām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijā sākusies iepriekšējā balsošana referendumā par aborigēnu īpašo tiesību atzīšanu konstitūcijā.

Austrālijas kreisi centriskā valdība vēlas konstitūcijā fiksēt īpašas aborigēnu tiesības uz konsultācijām par visiem tiesību aktiem, kas tos ietekmē.

Referendums paredzēts 14.oktobrī, taču vēlētājiem, kuri kādu iemeslu dēļ nevarēs nobalsot šajā datumā, dota iespēja nobalsot iepriekš.

Otrdien vēlēšanu iecirkņi tika atvērti Jaundienvidvelsā, Kvīnslendā, Dienvidaustrālijā un Austrālijas galvaspilsētas teritorijā, bet jau dienu iepriekš tie vēra durvis pārējā Austrālijas teritorijā.

No Austrālijas 23 miljoniem iedzīvotāju aptuveni 700 000 ir aborigēnu tautu pārstāvji. Viņi ekonomikas un sociālajos rādītājos atpaliek no citām sabiedrības grupām, un to vidū ir nesamērīgi augsts pašnāvību līmenis, pārmērīga alkohola lietošana, vardarbība ģimenē un ieslodzīto skaits.

Konstitūcijas grozījumu atbalstītāji apgalvo, ka tie ļaušot īstenot politiku, kas labos šo situāciju.

Savukārt to pretinieki norāda, ka iecere nav detalizēti izstrādāta, rada nevajadzīgu papildu birokrātiju, šķeļ sabiedrību pēc rasu pazīmēm, ievieš īpašas privilēģijas aborigēniem, taču neuzlabos to dzīves apstākļus.

Saskaņā ar nesenajām aptaujām konstitūcijas grozījumus atbalsta tikai nedaudz vairāk par 40% austrāliešu, kamēr gandrīz 60% ir pret tiem.

Kā liecina otrdien publicētie aptaujas rezultāti, "jā" nometnes atbalstītāju skaits ir nedaudz pieaudzis, taču "nē" nometne joprojām ir pārliecinošā vadībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu