Tunisija nepieņem ES piedāvājumu palīdzēt cīņā pret nelegālo migrāciju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migrantu laiva Vidusjūrā. Ilustratīvs attēls
Migrantu laiva Vidusjūrā. Ilustratīvs attēls Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS

Tunisija noraidījusi Eiropas Savienības (ES) piedāvājumu palīdzēt ierobežot nelegālo migrāciju un stabilizēt valsts budžetu, paziņojot, ka nepieņems labdarību.

"Tunisija, kas pieņem sadarbību, nepieņem neko, kas atgādina labdarību vai pabalstus," pirmdienas vakarā paziņoja Tunisijas prezidents Kaiss Sajeds. "Tunisija un tās tauta nemeklē līdzjūtību, bet drīzāk noraida to, ja tai trūkst cieņas," viņš piebilda.

Tunisija iebilst ne tāpēc, ka uzskatītu piedāvāto summu par pārāk mazu, bet tāpēc, ka priekšlikums ir pretrunā saprašanās memorandam, ko Tunisijas ar ES parakstīja 2022.gadā.

Eiropas Komisija (EK) pirms aptuveni nedēļas paziņoja, ka piešķirs 127 miljonus eiro cīņai ar nelegālo migrāciju caur Tunisiju un šīs valsts ekonomikas stiprināšanai. Aptuveni 67 miljoni eiro tika saistīti ar pretrunīgi vērtoto migrācijas vienošanos un 60 miljoni paredzēti budžeta atbalstam. Taču Sajeda izteikumi radījuši šaubas par šīs vienošanās nākotni.

Saskaņā ar jūlijā panākto nodomu deklarāciju Tunisija saņemtu līdz 900 miljoniem eiro apmaiņā pret pastiprinātu cīņu pret cilvēku kontrabandistiem un nelegālo migrāciju.

Taču septembrī Tunisija liedza iebraukt valstī Eiropas Parlamenta (EP) delegācijai, nesniedzot paskaidrojumus, kādēļ tā. EP pauda neapmierinātību ar šādu notikumu pavērsienu un pieprasīja no Tunisijas paskaidrojumu.

Novērotāji uzskata, ka Tunisijas lēmums saistīts ar autoritārisma tendencēm Sajeda administrācijā.

Tunisija ir viena no galvenajām tranzīta valstīm nelegālajiem imigrantiem, kas no Āfriklas dodas uz Eiropu. Sajeds uzsvēra, ka Tunisija dara visu iespējamo, lai izjauktu noziedzīgos tīklus, kas organizē cilvēku kontrabandu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu