Noskaties Uz Marsa plosās milzu "putekļu velns" (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech

Marsa zondei “Perseverance” uz Sarkanās planētas izdevies nofilmēt visai retu parādību – milzīgu “putekļu velnu”, kas “danco” tuksnesīgajā ainavā.

Video redzamā “putekļu velna” daļa sasniedz pat 118 metru augstumu, tiesa, tā augšdaļa nav redzama, tāpēc tā patiesais izmērs nav zināms. Eksperti gan ir pārliecināti, ka tas bija ļoti liels. Zonde no aptuveni 61 metru platā “putekļu velna” atradās 4 kilometru attālumā un parādību filmēja 84 sekundes.

“Mēs neredzam “putekļu velna” augšdaļu, tomēr tā mestā ēna sniedz norādes par tā patieso izmēru. Lielākā daļa ir vertikālas kolonnas. Ja šis “putekļu velns” ir veidojies tādā veidā, tad tā ēna liecina, ka tas ir aptuveni divus kilometrus augsts,” paziņojumā rakstīja “Perseverance” komandas zinātnieks Marks Lemons.

VIDEO: UZ MARSA "DANCO" MILZU "PUTEKĻU VELNS"

“Putekļu velni” veidojas, kad siltais gaiss, kas ceļas uz augšu, sajaucas ar vēsāka gaisa kolonām, kas savukārt virzās uz leju. “Putekļu velni” veidojas arī uz mūsu planētas, īpaši sausās un putekļainās vietās. Parasti tie ir 3 līdz 91 metru plati un 152 līdz 305 metrus augsti, vēstīts vietnē “National Weather Service”.

Marsa “putekļu velni” ir vājāki un īsāki nekā uz Zemes. Tomēr ir skaidrs, ka šajā video redzamais virpuļviesulis ir pamatīgs. Pētnieku aplēses liecina, ka tas bija garāks par lielajiem virpuļviesuļiem, kas mēdz plosīties ASV un ir 500 līdz 1500 metru gari.

Nav īsti skaidrs, kāpēc tieši šis “putekļu velns” izvērtās tik brangs. Tomēr tā nav vienīgā neparastā parādība, kas šogad nofilmēta visumā. Martā tika iemūžināts milzīgs “Saules smerčs” – garāks par 14 zemesložu platumiem – kas uz Saules virsmas plosījās vairāk nekā trīs dienas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu