Desmit jautājumi jaunajai valdībai (1)

Artūrs Bikovs
, TVNET Ziņas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Lai gan Evikas Siliņas valdība strādā tikai dažas nedēļas, jaunie ministri jau sola pievērsties vairākām aktuālām problēmām. Tiesa, jautājumu joprojām daudz. Te ir desmit, kas šķiet īpaši svarīgi.

Kā plānots bremzēt inflācijas kāpumu?

It īpaši augstos elektrības tarifus? Turklāt tuvojas ziema, un līdz ar to arī mūsu rēķinos parādīsies ailīte “apkure". Šobrīd nekas neliecina, ka maksāsim mazāk nekā pērn. Jā, valdība plāno atbalstīt mājsaimniecības ar zemiem vai vidēji zemiem ienākumiem gadījumā, ja elektroenerģijas, gāzes un siltumenerģijas cenas pārsniegs noteiktu slieksni. Tomēr tas nav ilgtermiņa risinājums, ko jau tagad vēlas redzēt iedzīvotāji, uzņēmēji un investori.

Dārgākas kļūst arī ikdienas preces. Piemēram, maizes cenas augustā bija par 22% augstākas salīdzinājumā ar to pašu periodu 2022. gadā. Tāpat kāpums ir citai pārtikai, piemēram, sadārdzinājusies žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+10,9%), cūkgaļa (+16,9%), gaļas izstrādājumi (+10,7%), kafija (+14,9%), svaigi augļi (+9,1%), augļu un dārzeņu sulas (+19%), saldējums (+15,1%), olas (+11,8%). Turklāt veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā paaugstinājās par 9,6%.

Taisnības labad jāsaka, ka atsevišķas lietas ir kļuvušas lētākas. Piemēram, dīzeļdegviela (-11,9%), benzīns (-8,8%), auto gāze (-13,2%). Bet tajā pašā laikā transportlīdzekļu apkope un pasažieru pārvadājumi ir sadārdzinājušies. Cenas kāpj restorānos un viesnīcās, telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbam un ūdensapgādei. Kopš 2021. gada vairākās kategorijās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 30–40%.

Rezultātā septembra beigās Latvijas Banka inflācijas prognozi 2023. gadam paaugstināja līdz 9,0% (jūnija prognoze – 8,5%). No otras puses, tās ekonomisti paredz, ka inflācijas līmenis nākamgad būs ievērojami zemāks – 2,3%. Tā pamatā ir pieņēmums, ka pārtikas un gāzes cenas būs zemākas. Atvieglo finanšu situāciju arī šā brīža straujais algu kāpums, kas pārsniedz inflāciju. Tomēr šim ir savi riski, kuriem pievērsīsimies nedaudz vēlāk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu