NOSKATIES Bijušais Eiroparlamenta deputāts Mamikins izkalpojas līdz vietai Kremļa propagandas šovā (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins.
Bijušais Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Foto: Zane Bitere/LETA

Bijušais televīzijas žurnālists un eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins, kurš jau ilgāku laiku pievērsies dažādu sazvērestības teoriju un Krievijai labvēlīgu stāstījumu izplatīšanai, oficiāli pievienojies Kremļa propagandistu pulkam. Pēc pārcelšanās uz Maskavu pāris nedēļu laikā Mamikins jau divreiz uzstājies starptautiskām sankcijām pakļautā Vladimira Solovjova šovā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

LTV raidījums "De Facto" atgādina, ka Mamikins pēc aiziešanas no politikas kovida laikā burtiski nogāja pagrīdē – Rīgas daudzdzīvokļu mājas pagrabā filmēja intervijas savam jūtūba kanālam. Mamikina sarunu biedri – pamatā vakcīnu pretinieki, padomju pieminekļu aizstāvji, vienā no raidījumiem sankciju lietā apsūdzētie Kremļa finansētā portāla "Sputnik" žurnālisti.

Paralēli Mamikins sniedza komentārus, piemēram, Baltkrievijas televīzijai, apgalvojot, ka Baltijas valstis un Polija, amerikāņu provocētas, grib ieraut Baltkrieviju asiņainā konfliktā, lai atvērtu "otru fronti".

Septembra vidū Mamikins paziņoja, ka pārcēlies uz dzīvi Krievijā. Intervijā kanālam, kura nosaukums, tulkojot no krievu valodas, ir "Šprotes trimdā", Mamikins pārvākšanos salīdzināja ar "bēgšanu no nacistiskā režīma".

Stāstīja, kā Latvijā nav varējis atrast darbu, tāpēc vācis metāllūžņus. Mamikins vēlas, lai bērni mācītos krievu valodā. Pirms tam prātojis arī par pārcelšanos uz Baltkrieviju vai Spāniju, bet pēdējo noraidījis, jo "Spānijā arī ir geju parādes."

Mamikins acīmredzot sadomājis karjeru veidot Kremļa propagandas aparātā. Jau nākamajā nedēļā viņš parādījās Solovjova raidījumā. Mamikina izteikumi šovā par to, ka "Krievija tiešām dara lielu, svētu lietu Ukrainā", tika pamanīti Latvijā.

Valsts drošības dienests pret bijušo politiķi sāka kriminālprocesu par Krievijas veikto noziegumu Ukrainā iespējamu slavināšanu un attaisnošanu. Dienests neraksturīgi sev paziņojumā nosauca Mamikinu vārdā.

Mamikins sākto izmeklēšanu raidījumam "De Facto" nekomentēja, bet izteica viedokli uz Baltkrieviju aizbēgušā propagandista Romāna Samuļa kanālā: "Jā, kriminālprocess ir. Teikt, ka es esmu mežonīgi priecīgs, teikt, ka es tagad esmu nospiests un ka aiziešu mēnesi ilgā plostā, arī, protams, ka nē, kaut gan ir ļoti nepatīkami. Tagad saprotu, ka ilgi nevarēšu aizbraukt līdz vectēva kapam."

Jāsecina, ka vismaz daļa Mamikina ģimenes vēl palikusi Latvijā, jo, kā apgalvo Mamikins, gāzes avārijas dienesta darbinieki Latvijā esot piekāvuši viņa pilngadīgo dēlu. Mamikins notikušajā saskata Valsts drošības dienesta provokāciju. Mamikins savas aizdomas pamato ar to, ka uz parastu izsaukumu atbrauca "četri stipri puiši", kuri, pēc Mamikina aizdomām, esot pabijuši kara zonās – Irākā, Afganistānā.

Kā noskaidroja LTV raidījums, gāzes sadales uzņēmumā "Gaso" 18.septembrī, visdrīzāk, no Mamikina kaimiņiem saņēmuši izsaukumu par gāzes noplūdi. Pie mājas bijusi smaka. Trīs avārijas dienesta darbinieki aizbraukuši līdz adresei. Secinājuši, ka vārti ir slēgti. Uz zvaniem neviens nav atbildējis.

Avārijas dienesta darbinieki, lai pārbaudītu, vai nenotiek gāzes noplūde, pārkāpa pāri žogam. Tad no mājas iznākusi sieviete un vīrietis, visticamāk, Andreja Mamikina sieva un dēls. Lai arī darbinieki stādījušies priekšā, abi uzvedušies rupji, likuši atstāt īpašumu.

"Gaso" gāzapgādes drošības departamenta vadītājs Raimonds Lazdiņš netic, ka “Gaso” darbinieki nodarījuši kādam miesas bojājumus. Tieši pretēji – viens no avārijas dienesta darbiniekiem esot pagrūsts un saņēmis sitienu pa seju. "Gaso" tādēļ mudina Mamikinu iesniegt Valsts policijai ierakstus no pagalma videokameras.

Uz jautājumu, vai avārijas dienesta darbinieki, kā saka Mamikins, esot bijušie Irākas un Afganistānas veterāni, Lazdiņš nosmejas un atbild: "Lielāku stulbumu un idiotismu es nevaru... man nav citu vārdu, kā nosaukt šos te apgalvojumus. Zinot to darbinieku komplekciju, viņi nav neviena [spec]dienesta darbinieki, un vēl jo vairāk neviens mums nav jautājis, lai mēs kaut kur iekļūtu un kaut ko darītu."

Mamikins paziņojis, ka vēlas Krievijā iegūt uzturēšanās atļauju. Viņš ir Latvijas pilsonis. Naturalizējies 2000. gadā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu