Ārlietu ministrijas ierēdnis: Palestīnas pašpārvalde nav ieņēmusi skaidru nostāju par “Hamas” uzbrukumiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Palestīnas pašpārvaldei ir politiskas domstarpības, kā jārisina Palestīnas valstiskuma jautājums, trešdien, 11. oktobrī, Saeimas Ārlietu komisijas sēdes atklātajā daļā izteicās Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks- politiskais direktors Andžejs Viļumsons.

Viļumsons atzīmēja, ka teroristiskās organizācijas "Hamas" uzbrukums Izraēlai bija negaidīts. Viļumsons norādīja, ka visi uzbrukumi notikuši no Gazas joslas, kuru kontrolē "Hamas".

ĀM ierēdnis skaidroja, ka Palestīnas pašpārvalde neesot ieņēmusi skaidru nostāju par šiem uzbrukumiem. Tā nav nosodījusi "Hamas" uzbrukumus, lai arī tāds no viņiem ticis gaidīts.

Viļumsons norādīja, ka otrdien notika šiem jautājumiem veltīta Eiropas Savienības ministru sanāksme. ES ministri pauda nosodījumu "Hamas" teroristiskajiem uzbrukumiem, uzsverot, ka Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Tāpat ES ministri aicināja aizsargāt iedzīvotājus un atbrīvot ķīlniekus, tostarp arī no ES dalībvalstīm. Nepieciešams arī atļaut piekļuvi ūdenim, pārtikai, medikamentiem Gazai saskaņā ar humānajām tiesībām. ES ministru ieskatā, nepieciešams arī atvērt humānos koridorus.

"Ministri runāja, ka šajā situācijā ES jāstiprina sadarbība ar reģionālajiem partneriem - Ēģipti, Jordāniju, Kataru, Saudu Arābiju, lai panāktu deeskalāciju un atdzīvinātu Tuvo Austrumu miera procesu. Liela daļa ES ministru runāja par to, ka jānodala "Hamas", kas ir teroristiska organizācija, no palestīniešu iedzīvotājiem, Palestīnas pašpārvaldes, kas ir ES sadarbības partnere," sacīja Viļumsons.

Viņš norādīja, ka patlaban nav saņemtas ziņas, ka notikumos Izraēlā būtu cietis kāds Latvijas dubultpilsonis, kuru skaits ir vairāk nekā 5000 cilvēku. Viļumsons norādīja, ka aktuālā informācija līdz trešdienas rītam, to cilvēku skaits, kuri aizceļojuši uz Izraēlu un vēlas atgriezties Latvijā ir 130.

Ierēdnis norādīja, ka šie cilvēki ir saziņā ar ĀM, savukārt ĀM ir saziņā ar Latvijas nacionālo kompāniju "airBaltic" par šo personu nogādāšanu Latvijā. "airBaltic" prognozē, ka uzņēmums spēs atrisināt šo jautājumu ar komercreisiem, pārvirzot cilvēku lidojumus.

Jau vēstīts, ka "Hamas" kaujinieki sestdien, 7.oktobrī, apšaudīja Izraēlu ar tūkstošiem raķešu, kā arī vairākās vietās iebruka Izraēlas teritorijā, nogalinot un nolaupot civiliedzīvotājus. Izraēlas armija paziņoja, ka saskaitījusi aptuveni 1500 palestīniešu kaujinieku līķus Izraēlas teritorijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu