EK un Eiroparlamenta prezidentes apmeklēs Izraēlu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
No labās: Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola.
No labās: Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola piektdien apmeklēs Izraēlu pēc palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" asiņainā uzbrukuma.

EK paziņojumā teikts, ka augstākās Eiropas Savienības (ES) amatpersonas "paudīs solidaritāti ar "Hamas" teroristisko uzbrukumu upuriem un tiksies ar Izraēlas vadību".

"Hamas" kaujinieki sestdien no Gazas joslas iebruka Izraēlā, nogalinot vairāk nekā 1200 cilvēku, kas lielākoties bija civiliedzīvotāji, un sagrābjot aptuveni 150 ķīlniekus.

Izraēla ir atbildējusi uz šo uzbrukumu, sešas dienas īstenojot gaisa un artilērijas triecienus pret "Hamas" objektiem šī grupējuma pārvaldītakā Gazas joslā. Šajos triecienos ir nogalināti vairāk nekā 1500 palestīniešu.

Izraēlu ceturtdien apmeklēja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, bet piektdien tur ieradīsies ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, lai tiktos ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

ES vadītāju vizīšu programma vēl nav skaidri noteikta.

ES un tās dalībvalstis ir paudušas šausmas par "Hamas" sarīkotajām slepkavībām un atbalstījušas Izraēlas tiesības aizstāvēties "starptautisko tiesību robežās".

Dažas ES amatpersonas ir paudušas bažas par Izraēlas triecieniem Gazas joslā un tās īstenoto Gazas joslas aplenkumu. Tomēr fon der Leiena un Metsola ir atklāti atbalstījušas Izraēlu, apsūdzōt "Hamas" antisemītiskā nevainīgu civiliedzīvotāju slaktiņā.

"7.oktobris ir diena, kas ieies globāla negoda vēsturē," Metsola trešdien sacīja nogalināto izraēliešu piemiņas ceremonijā Briselē. "Pasaule ir kļuvusi par liecinieci tam, ka ebreji noslepkavoti vienkārši tāpēc, ka viņi bija ebreji. Atkal. Izraēlā," teica Metsola.

"Šie nevainīgie cilvēki tika nogalināti tikai viena iemesla dēļ. Par to, ka bija ebreji un dzīvoja Izraēlas Valstī. Tas ir sens ļaunums, kas mums atgādina vistumšāko pagātni un mūs visus dziļi šokē," paziņoja fon der Leiena saviem kolēģiem EK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu