Lietuvas pedagogi uz laiku aptur streiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tāfele. Ilustratīvs attēls
Tāfele. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Viena no piecām Lietuvas skolotāju arodbiedrībām ceturtdien paziņoja par savu lēmumu līdz novembra beigām pārtraukt streiku, kuru tā rīko jau gandrīz divas nedēļas, pieprasot palielināt atalgojumu.

Arodbiedrība plāno atsākt streiku pirms 2024.gada valsts budžeta pieņemšanas parlamentā.

Oficiāli streiks turpināsies, bet Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība, ko vada Andrjus Navicks, aicināja skolotājus atgriezties skolās.

"Mans priekšlikums noteikti būtu nevis pārtraukt streiku un pēc tam to atsākt, bet gan samazināt un apslāpēt esošos aktīvos pasākumus un atsākt [aktīvu] streiku 22. novembrī," Viļņas Skolotāju namā sapulcējušos arodbiedrības biedrus uzrunāja Navicks, un skolotāji ar aplausiem un saucieniem pauda atbalstu šim priekšlikumam.

Skolotāju streiku izraisīja domstarpības ar valdību par to, cik lielā apmērā nākamgad būtu jāpalielina skolotāju algas.

Valdība ierosina janvārī un septembrī paaugstināt skolotāju atalgojumu par 10%, lai vidējā skolotāju alga sasniegtu 130% no vidējās algas valstī. Tomēr Navicka arodbiedrība pieprasa divas reizes paaugstināt algas par 15% janvārī un septembrī.

Izglītības, zinātnes un sporta ministrija apgalvo, ka tai nav finansiālu iespēju piedāvāt vairāk līdzekļu, lai straujāk paaugstinātu skolotāju algas.

Valdība otrdien Seimā iesniedza 2024.gada valsts budžeta likumprojektu, un tagad nākamās divas nedēļas tas tiks izskatīts parlamenta komitejās. Pirmais lasījums paredzēts 14.novembrī, bet otrajam lasījumam jānotiek 23.novembrī, lai budžetu varētu pieņemt 5.decembrī.

Tikmēr četras citas skolotāju arodbiedrības pagājušajā nedēļā vienojās ar Izglītības ministriju līdz maijam izstrādāt plānu, kā tiks palielināts skolotāju atalgojums pēc 2024. gada, un tās arī piekrita valdības priekšlikumam par atalgojuma palielināšanu nākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu