Pēdējās dienās pasaule uzmanīgi seko līdzi situācijai Izraēlā. Valsts piedzīvo vienu no asiņainākajiem uzbrukumiem savā vēsturē. Un jau zināms, kas par šo uzbrukumu ir atbildīgs. Tiešsaistes žurnāls "Klik" atbild uz galvenajiem jautājumiem par "Hamas" — organizāciju, kas teju 40 gadus terorizē Izraēlu. 

Organizācijas pirmsākumi sasaistāmi ar šeihu Ahmedu Jāsīnu un viņa līdzgaitniekiem. Jāsīns dzimis Britu Palestīnas mandāta laikā, mazā ciematā al-Jurā, kas atrodas netālu no Aškelonas. 1948. gada arābu-izraēliešu karā viņa ciemu iznīcināja Izraēlas Aizsardzības spēki. Tādēļ ģimene ar mazo Ahmedu bēga uz Gazu, kur sāka dzīvot al-Šati nometnē.

Bērnībā Jāsīns piedzīvoja smagu muguras smadzeņu traumu, kas viņu atstāja paralizētu uz visu atlikušo mūžu. Neskatoties uz šīm grūtībām, jaunietis cītīgi mācījās un vēlāk iestājās Azharas Universitātē Kairā. Tur viņš daudz lasīja par dažādām tēmām, ieskaitot reliģiju, politiku, filozofiju, socioloģiju un ekonomiku. Jaunās zināšanas palīdzēja Jāsīnam sākt lasīt iknedēļas sprediķus Gazā. Ar laiku viņš piesaistīja arvien lielākas auditorijas un kļuva par slavenu un cienījamu runātāju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X