Jaunzēlandes parlamenta vēlēšanās uzvarējusi Nacionālā partija, liecina provizoriskie rezultāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jaunzēlandē sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējusi konservatīvā Nacionālās partija, izbeidzot Leiboristu partijas atrašanos pie varas divus pilnvaru termiņus pēc kārtas jeb sešus gadus, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc 80% balsu saskaitīšanas.

Kā liecina provizoriskie rezultāti, Nacionālā partija, kuru vada Kriss Luksons, saņēmusi ap 40% vēlētāju atbalstu.

Ja galīgie rezultāti atbildīs provizoriskajiem rezultātiem, Nacionālajai partijai būs 50 no 120 parlamenta deputātu mandātiem.

Lai izveidotu valdību, nepieciešama koalīcija ar vismaz 61 deputāta atbalstu, kas nozīmē, ka Nacionālajai partijai būs jāsadarbojas ar ierastajiem partneriem no liberāļu partijas ACT.

Līdzšinējā premjerministra Krisa Hipkinsa vadītos leiboristus vēlēšanās atbalstījuši 26% vēlētāju, kas nozīmē, ka partija varētu iegūt 34 deputātu mandātus, ka ir par 31 mazāk nekā pašreizējā parlamenta sasaukumā.

Hipkinss, kurš par premjerministru kļuva janvārī pēc harizmātiskās Džasindas Ārdernas atkāpšanās no amata, atzina sakāvi, solot, ka partijai turpmāk būs "liela nozīme opozīcijā".

Provizoriskie rezultāti liecina, ka populistiskā partija "NZ First", kas 2020.gada vēlēšanās zaudēja vietu parlamentā, tagad ir ieguvusi astoņus deputātu mandātus, kas arī varētu pievienoties Nacionālās partijas un ACT koalīcijai.

Oficiālie Jaunzēlandes parlamenta vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti 3.novembrī, kad būs saskaitītas ārvalstīs un speciālos apstākļos nodotās balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu