Vīrietim pēc sēņu apēšanas uz muguras parādās pātagas cirtieniem līdzīgi izsitumi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šitake sēnes
Šitake sēnes Foto: Shutterstock

Kāds vīrietis slimnīcā nonācis, kad pēc nevērīgi pagatavota šitake sēņu ēdiena apēšanas uz muguras ieraudzījis pātagas cirtieniem līdzīgus izsitumus.

72 gadus vecais vīrietis pagatavoja un apēda maltīti, kurā bija šitake sēnes (Lentinula edodes), un divas dienas vēlāk viņam uz muguras izveidojās sarkani izsitumi, kas tik stipri niezēja, ka nebija iespējams gulēt. Slimnīcā ārsti viņu izmeklēja un atklāja pātagas cirtieniem līdzīgas, sarkanas, satūkušas un iekaisušas svītras uz miesas, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”.

Ārsti ātri vien izslēdza dermogrāfismu – asinsvadu refleksu, kas izraisa sārtas, uztūkušas svītriņas uz ādas, un norāda, ka traucētas veģetatīvās nervu sistēmas funkcijas. Arī vīrieša limfmezgli nebija palielināti, kas norādītu uz vīrusu vai bakteriālu infekciju.

Beigu beigās, ņemot vērā, ko vīrietis pēdējās dienās ēdis, ārsti viņam diagnosticēja tā saucamo šitakes dermatītu, kura rezultātā uz ķermeņa parādās pātagas cirtieniem līdzīgi izsitumi.

Foto: The New England Journal of Medicine ©2023

Pirmo reizi par šitakes dermatītu ziņots 1977. gadā, un visplašāk sastopams tas ir Āzijā, kur šitake sēnes tiek ēstas regulāri. Tiesa, ir novēroti gadījumi arī citur pasaulē.

Šitakes dermatītu izraisa sēnē esošais ogļhidrāts lentināns, kas izdala ķimikālijas, kas savukārt izraisa iekaisumu. Izsitumi parasti parādās divas līdz trīs dienas pēc sēņu apēšanas. Jāpiemin, ka lentināns sabrūk, kad tiek karsēts, tāpēc pienācīgi pagatavotas šitake sēnes nevar izraisīt šo iekaisumu.

Parasti šitake dermatīts pazūd pats no sevis, tomēr, lai tiktu galā ar simptomiem, pacients var lietot arī pretiekaisuma zāles. Šajā gadījumā vīrietim tika izrakstītas zāles, un pēc divām nedēļām nieze bija gandrīz pārgājusi, tiesa, atstājot uz viņa muguras tumšākus plankumus, kas bieži rodas pēc iekaisuma ādā.

Ārsti vīrietim piekodināja, lai nākotnē šitake sēnes izcep vai izsautē kārtīgi. Viņi arī cer, ka šis pētījums pievērsīs uzmanību šai problēmai un cilvēki ēdienu gatavos rūpīgāk.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu