Lietuvas ministre: Draudi par spridzekļiem ir koordinēts reģionāls kiberuzbrukums (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Martin Divisek

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite otrdien paziņoja, ka e-pastā sūtīto spridzekļu draudu vēstuļu nemitīgā plūsma ir reģionāla mēroga kiberuzbrukums, un piebilda, ka Lietuva, Latvija un Igaunija apspriedīs koordinētu reakciju.

"Tas ir mēģinājums radīt zināmu paniku, savā ziņā destabilizēt situāciju un radīt papildu slogu iestādēm, īpaši likumsargiem," preses konferencē Viļņa sacīja Bilotaite.

"Mēs varam droši apgalvot, ka šis ir reģionālā mērogā organizēts kiberuzbrukums , jo uzbrukums notiek ne tikai mūsu valstij, bet arī mūsu kaimiņvalstīm," viņa teica.

Ministre sacīja, ka otrdien apspriedīs situāciju ar saviem Latvijas un Igaunijas kolēģiem.

"Šodien es to apspriedīšu ar (...) Latvijas un Igaunijas iekšlietu ministriem. Mēs apspriedīsim situāciju viņu valstīs, viņu pieredzi un mūsu rīcības saskaņošanu," viņa sacīja.

Pēc Bilotaites teiktā, Lietuvas Kriminālpolicija ir veikusi draudu novērtējumu un secinājusi, ka draudu e-pasta vēstules "ir nepatiesas un reālu draudu nav".

Ministre arī sacīja, ka tiek veikta pirmstiesas izmeklēšana.

"Pieprasījumi ir nosūtīti arī uzņēmumam” Google”, un jau ir saņemtas pagaidu atbildes. Šobrīd informācija tiek izvērtēta un analizēta; tā būs ļoti svarīga. Sadarbība ar mūsu ārvalstu tiesībaizsardzības partneriem turpinās," viņa sacīja.

Policijas ģenerālkomisārs Renats Požēla paziņoja, ka eksperti ir izsekojuši 15 "Gmail" adreses, no kurām tika sūtīti draudi.

"Ir noskaidrots, ka e-pasta vēstuļu sūtītāji aktīvi piedalās krieviski runājošu prokrieviski noskaņotu grupējumu izveidotajos "Telegram" kanālos un rosina (izplatīt) e-pasta vēstules ar draudiem uzspridzināt izglītības iestādes," viņš teica.

Policijas priekšnieks nosauca "Telegram" kanālus: "Pribaltijskij", "Riga Gamer" un "Pribaltijskij Front".

Viņš sacīja, ka Lietuvas policija sadarbojas ar Latvijas un Polijas amatpersonām un apmainās ar aktuālo informāciju.

Pēc Bilotaites teiktā, reaģējot uz viltus spridzināšanas draudiem, Lietuvas tiesībaizsardzības iestādes un to partneri arī izstrādā filtrēšanas un bloķēšanas rīkus.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā pa elektronisko pastu saņemti tūkstošiem viltus draudu par skolās, bērnudārzos un citos sabiedriskos objektos it kā novietotiem spridzekļiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu