Siliņa neredz vieglu risinājumu hibrīdapdraudējumu novēršanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidente Evika Siliņa
Ministru prezidente Evika Siliņa Foto: Lita Millere/LETA

Arvien pieaugošie mēģinājumi ar dažādām metodēm destabilizēt drošības situāciju valstī tiesībsargājošajām iestādēm tuvākajā nākotnē būs liels izaicinājums, izriet no Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) paustā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Šādi viņa izteicās, lūgta komentēt pēdējās nedēļās izglītības iestādēs un citās organizācijās masveidā saņemtos draudu e-pastus.

Premjerministre atzina, ka reaģēt uz šādiem gadījumiem nemaz nav tik vienkārši, jo vienmēr jāpatur prātā, ka "vienā brīdī tur var būt arī kaut kas bīstams".

Tomēr pat tad, kad visi rīcības algoritmi būs pilnveidoti, vienmēr atradīsies izņēmuma situācijas, kurās kaut kas nenostrādās tā, kā plānots. "Mainās cilvēki, nomainās atbildīgie direktori, un situācijas arī ir dažādas, un tie draudi arī mēdz būt savādāki," skaidroja valdības vadītāja.

Politiķe apliecināja, ka pēc saņemtajiem draudu ziņojumiem ir izdarīti secinājumi un atbildīgajām personām nodota informācija par nepieciešamajiem rīcības algoritmiem. "Iekšlietu ministrs grib saprast, kā šajā brīdī nostrādāja iespēja sakontaktēties. Viņi grib, tā teikt, nokomplektēt komandu nodošanas kanālu, lai nav tā, ka visi zvana, lai būtu skaidrs, kurš zvana šajā situācijā," sacīja Siliņa.

Viņa pauda, ka, ņemot vērā minēto, nākamajās reizēs reaģēt līdzīgās situācijās vajadzētu būt vienkāršāk, turklāt palīdzēs arī šūnu apraides sistēmas ieviešana.

Runājot par drošības apdraudējumiem, Ministru prezidente atzina, ka ir ļoti svarīgi gādāt arī par kritiskās infrastruktūras drošību, tajā skaitā gāzes un elektroenerģijas apgādes sistēmu darbības stabilitāti.

"Jau kopš 2022.gada beigām mēs esam īpaši pievērsuši uzmanību, mums ir īpašs rīkojums mūsu kritiskajai infrastruktūrai jūrā, un arī tagad es esmu devusi uzdevumu pārbaudīt to, kas ir sauszemē. Ir ļoti svarīgi - ja mūsu kolēģi tiek atslēgti no enerģijas piegādes jūrā, lai mēs viņiem varam nodrošināt Klaipēdas-Inčukalna-Igaunijas-Somijas savienojumu," sacīja premjerministre.

Viņa rezumēja, ka mēs dzīvojam hidrīdapdraudējuma laikā, turklāt arī reāls karš notiek "tepat blakus".

Kā ziņots, pēdējās nedēļās vairāki simti skolu, bērnudārzu un citu iestāžu Latvijā un arī pārējās Baltijas valstīs e-pastos ir saņēmuši anonīmas draudu vēstules, kuras policija kvalificējusi par zema riska draudiem.

Savukārt pastiprinātu uzmanību stratēģiskās infrastruktūras objektu drošībai licis pievērst nesenais incidents Somiju un Igauniju savienojošajā gāzesvadā "Balticconnector", kur nezināmas ārējas iejaukšanās dēļ tika novērota spiediena krišanās. Tāpat tika konstatēti bojājumi abas valstis savienojošajā komunikāciju kabelī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu