Atbild militārais eksperts Ukrainai piegādātās ATACMS raķetes ir postošas (11)

Intervija
ATACMS Foto: Reuters / Scanpix
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Mēs tagad Ukrainā redzam, ka kasešu munīcija ir fantastisks ierocis un krieviem nav absolūti nekādu iespēju to apturēt. Ja šīs M39 ATACMS gāžas pār Krievijas lidlaukiem, viss tur tiek iznīcināts. Un ukraiņi beidzot ir saņēmuši šīs pašas vecākās un primitīvākās raķešu versijas.

Uz TVNET tiešsaistes žurnāla KLIK jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Tainers.

Visi tagad runā par to, ka Ukraina ir saņēmusi un likusi lietā ilgi gaidītās ATACMS raķetes. Bet vai tā varētu būt taisnība, ka ukraiņi ir saņēmuši tikai 20 raķetes?

Varbūt. Bet ASV vienmēr sākumā ukraiņiem ir piegādājusi ieročus nelielos apmēros. Piemēram, sākumā bija astoņpadsmit M777 haubices. Ja ukraiņi spēj tās izmantot, tad saņem vairāk. Galu galā ukraiņi saņēma 100 vai vairāk šīs M777 haubices.

Interesanti ir tas, ka ASV Ukrainai piešķīra savas vecākās ATACMS raķetes, kas ir saražotas pirms 27 gadiem. Tās ir tik vecas, ka tām pat nav GPS. Pēc ASV likumiem, tās vairs nedrīkst izmantot, jo raķetēm ir beidzies derīguma termiņš. Ražotājs vairs negarantē, ka raķešu dzinēju degviela un sprāgstvielas pildījums kaujas galviņās darbosies. Sanāk, ka ASV Ukrainai piešķir to, par atbrīvošanos no kā tai pašai būtu jāmaksā. Lai to izdarītu, ASV armijai būtu jāmaksā Lockheed Martin par veco ATACMS demontāžu un likvidēšanu. Vai pārbūvēšanu par modernākām raķetēm. Šis ir lētākais risinājums, kā ASV atbrīvotos no vecajām raķetēm.

Bet ukraiņiem tās patīk. Mēs tagad Ukrainā redzam, ka kasešu munīcija ir fantastisks ierocis un krieviem nav absolūti nekādu iespēju to apturēt. Ja šīs M39 ATACMS gāžas pār Krievijas lidlaukiem, viss tur tiek iznīcināts. Un ukraiņi beidzot ir saņēmuši šīs pašas vecākās un primitīvākās raķešu versijas. Tā ir pilnīga bāzes versija, kas vienkārši lido pa ballistisko līkni – paceļas, nolaižas, sadalās un atbrīvojas no kasešu bumbas, kas krīt lejā. Vienkāršas, vecas raķetes bez īpašām augstajām tehnoloģijām.

Vēl amerikāņiem ir M39-A1, M48, M57 un M57-E1 paaudzes raķetes. Tātad vēl četras modernākas raķešu paaudzes. Pret pašām vecākajām, ko saņēma ukraiņi, krievi nespēj neko pasākt.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu