Zemūdens infrastruktūras bojāšana Baltijas jūrā, satraucoši Ukrainas izlūkošanas dati, runas par "Krievijas Baltijas provincēm" – pēdējo nedēļu ziņu virsraksti Baltijas valstīs rada neērtības sajūtu. Savās domās par apdraudējumiem Baltijai – ko varētu nest ne tikai Krievija, bet arī Donalda Trampa atgriešanās Baltajā namā – "Rīgas konferences 2023" ietvaros dalās domnīcas "Centre for European Policy Analysis" (CEPA) pētnieks Edvards Lūkass, kurš notikumiem Krievijā un Baltijā seko jau kopš 90.gadu sākuma.

- Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nesen izteicās, ka viņa rīcībā esot izlūkošanas dati, ka viens no scenārijiem, ko Krievija apsver, ir uzbrukums Baltijas valstīm. Kā arī šorīt [intervija notika 20.oktobrī - red.] ASV prezidents Džo Baidens vērsa uzmanību, ka [Krievijas bijušais prezidents] Dmitrijs Medvedevs sauc Latviju, Lietuvu un Igauniju par Krievijas "Baltijas provincēm". Ņemot vērā, ka esat daudzus šim reģionam sekojis un par to rakstījis, kā jūs domājat, vai Krievijai ir kādi nākotnes plāni attiecībā uz Baltiju? Vai jums tas šķiet ticams scenārijs?

- Paradokss ir tāds, ka Baltijas valstis vēl nekad savā vēsturē nav bijušas tik pasargātas, taču vienlaikus mēs saskaramies ar ļoti nopietniem draudiem. Jūs esat NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts. Somija jau ir NATO, un Zviedrija drīz pievienosies, kas ir ļoti nozīmīgs pavērsiens visa reģiona drošības arhitektūrā.

No otras puses, Krievijas imperiālisms kā nazis griež gabalus nost Ukrainai, un šis pats nazis tiek vicināts Baltijas valstu virzienā.

Bijušo prezidentu Medvedevu es neuztveru pilnīgi nopietni. Šķiet, ka viņš kļuvis par jauno Žirinovski. Taču tas rada bažas. Uzskatu, ka būtiskākais šajā situācijā ir tas, ka Krievijai nebūtu pārāk jāpiepūlas, lai radītu lielu stratēģisko dilemmu. Nemaz nav nepieciešams pilna mēroga kinētisks iebrukums. Pietiktu ar droniem, kas novirzās no kursa un nogāžas kādā klajā laukā. "Pelēkās zonas" uzbrukumi, tā dēvētais hibrīdkarš. Briesmas slēpjas tajā, ka tas varētu pa drusciņai vien noārdīt Rietumu gatavību aizsargāt Baltijas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X