Sievieti no dzīvokļa izlika ne jau nenokārtota valodas eksāmena dēļ (11)

Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Interneta platformā X (iepriekš Twitter) vairāk nekā pusmiljons lietotāju redzējuši video, kurā it kā esot nofilmēta kādas gados vecas rīdzinieces izlikšana no mājokļa nenokārtota valsts valodas eksāmena dēļ. Tie ir meli. Sievieti no dzīvesvietas izliek pēc tiesas sprieduma īres tiesību lietā, un tam nav nekādas saistības ar valodas pārbaudi un uzturēšanās atļauju Latvijā.

Video ar minēto izlikšanu vispirms sociālajos medijos publicēja vairāki Latvijā zināmi maldinātāji. Viņi precīzu izlikšanas iemeslu nemin un arī par uzturēšanās atļaujas atņemšanu neko nerunā. Piemēram, dezinformācijas izplatītājs Valentīns Jeremejevs tikai stāsta, ka sievieti no dzīvokļa izliek nelikumīgi bez tiesas sprieduma. Savukārt pastāvīgs maldinātājs Vladimirs Vološins kaunina policistus un maldina, ka nākamajā dienā tiekot prognozēta mīnus 10 grādu temperatūra, kādu šoruden Latvijā meteorologi vēl nemaz nav solījuši. Taču vislielāko auditoriju, šķiet, nofilmētā izlikšana no dzīvokļa sasniegusi platformā X. Tur tas ievietots 16. oktobrī ar pavisam cita satura vēstījumu angļu valodā:

“Krievu izraidīšana no Latvijas. Tūkstošiem [🇷🇺] liek atstāt [🇱🇻] . Lai turpinātu dzīvot Latvijā, [🇷🇺] pilsoņiem jāpiesakās pastāvīgās uzturēšanās atļaujai un jāpierāda pienācīgas latviešu valodas zināšanas.”

Tāpat teikts, ka šādiem cilvēkiem tika doti seši mēneši, termiņš beidzies un “ir laiks doties”. Ieraksts ar video strauji kļuva populārs, ar to pusotras diennakts laikā dalījās ap 1300 cilvēku un tas sasniedza ap pusmiljonu lietotāju.

Taču tajā paustais nav taisnība. Izlikšana nav saistīta ar valsts valodas pārbaudi un tiesībām uz dzīvi Latvijā. To Re:Check apliecināja gan tiesu izpildītājs Jānis Stepanovs, kurš šajā lietā veica tiesas sprieduma piespiedu izpildi jeb izlikšanu no dzīvokļa, gan prasības iesniedzējs šajā lietā Rīgas dome. Domes Ārējās komunikācijas nodaļas pārstāvis Mārtiņš Vilemsons rakstiski informēja, ka spēkā bija stājies spriedums, kura rezultātā sievietei vairs nebija tiesiska pamata uzturēties konkrētajā dzīvoklī. Šī tiesvedība esot sākta jau pirms nepilniem četriem gadiem, kad sieviete prasījusi īres tiesisko attiecību atzīšanu un īres līguma noslēgšanu. Savukārt pašvaldība pretprasībā prasījusi viņas un viņas ģimenes locekļu izlikšanu. Visas tiesu instances lēmušas par labu pašvaldībai.

“Persona tika aicināta labprātīgi izpildīt spriedumu, bet pēc zināma laika spriedums bija nodots izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam,” skaidro domes pārstāvis Vilemsons. Pirmā izlikšana bijusi nozīmēta uz šā gada 11. septembri, taču šajā datumā durvis neviens neesot atvēri. Tiesu izpildītāju pie tām sagaidījis jau minētais Jeremejevs, kas procesu filmējis un uzdevis “provokatīvus jautājumus”. Tiesu izpildītājs atlicis izlikšanu uz 13. oktobri, kad piesaistīti policisti un arī filmēti vēlāk sociālajos medijos plaši publicētie video.

Re:Baltica žurnāliste platformā X norādīja ieraksta autorei, ka viņa izplata nepatiesu ziņu, taču nekādu reakciju nesaņēma.

Prasība pierādīt valsts valodas zināšanas attiecas uz tiem bijušajiem Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, kas savulaik pieņēmuši Krievijas pilsonību. Ja cilvēks nav pieteicies valsts valodas eksāmena kārtošanai, viņam Latvija jāpamet līdz 30. novembrim. Tas skaidrots, piemēram, šajā LV portāla materiālā. Tiem, kas valodas pārbaudījumu ir kārtojuši, bet nav izturējuši, termiņuzturēšanās atļauja ir spēkā vēl divus gadus, kuru laikā eksāmens jānokārto.

Secinājums: Video redzamā sievietes izlikšana no mājokļa saistīta ar īres tiesību neesamību, nevis valsts valodas eksāmena nenokārtošanu un uzturēšanās atļaujas zaudēšanu. Tiesvedība ilgusi kopš 2020. gada sākuma, un nesen stājies spēkā tiesas spriedums, kas video redzamajai sievietei liedz tiesības dzīvot šajā dzīvoklī.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu