Tagad Ukrainā šī ir pirmā reālā masveida ofensīva kopš Korejas kara, kad ir jāatīra milzīgi mīnu lauki. Un ir redzams, ka līdz šim nevienam pasaules militārajam spēkam nav īsti precīza risinājuma, kā ātri un droši attīrīt mīnu laukus. Amerikāņiem ir risinājumi, bet viņiem ir maz specializēto transportlīdzekļu un viņi tos nedod Ukrainai – tie var izrādīties vajadzīgi Korejā. Uz TVNET tiešsaistes žurnāla KLIK jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Tainers.

Vasarā jūs prognozējāt, ka ar ukraiņu rīcībā esošajiem resursiem būs nepieciešamas aptuveni 100 dienas, lai vispirms veiktu Krievijas armijas degradāciju un tad sāktu liela mēroga pretuzbrukumu. 100 dienas beidzās vasaras beigās, tagad tuvojamies oktobra beigām, un lielais pretuzbrukums tā arī nav sācies. Kāpēc tā? Vai tas vispār sāksies?

Problēma ir milzīgie krievu mīnu lauki. Krievi nekavējoties izliek milzīgu daudzumu mīnu tur, kur ir paredzams ukraiņu pretuzbrukums. Kā atzīst ukraiņu karavīri, lielākā problēma ir tā, ka mīnas ir visur un nav īsti iespēju virzīties uz priekšu. Lai veiktu ofensīvu, ir nepieciešams izrāviens cauri krievu pozīcijām, caur kuru izbraukt tūkstotim transportlīdzekļu. Esmu runājis ar karavīriem, kas šķērsoja Dņepru, un viņi apstiprināja, ka mīnas ir pat upē. Mīnas ir upē, krastā un zem katra krūma. Ukraiņiem nepārtraukti nākas veikt atmīnēšanu, lai virzītos uz priekšu. Būs vajadzīgi varbūt 150 gadi, lai pēc kara beigām atbrīvotos no šīm mīnām.

NATO, kā aizsardzības aliansei, nav pietiekami daudz atmīnēšanas transportlīdzekļu, ko piešķirt Ukrainai, jo atmīnēšanas transportlīdzekļi ir uzbrukuma ierocis, bet NATO ir aizsardzības alianse. Tāpēc ukraiņiem nākas iet klasisko ceļu – rāpot pa zemi, ar nazi bakstīt zemē un meklēt mīnas, vienlaicīgi cerot neuzkāpt uz kājnieku mīnas vai "taureņa" jeb PFM-1 mīnas.

Mīnas ir Otrā pasaules kara laika izgudrojums, vācieši pie El Alameinas izklāja milzīgu daudzumu mīnu, zemi no kurām līdz pat šai dienai attīra ēģiptieši. Tur tika izliktas miljoniem mīnu, un britiem bija nepieciešamas divas nedēļas, lai iztīrītu ceļu cauri šiem mīnu laukiem. Vāciešu mīnu lauki bija apmēram puskilometru plati, bet krieviem Ukrainā tagad ir 30 kilometrus plati mīnu lauki.

Ukraiņi sāka ofensīvu uz ziemeļiem no Tokmakas, kur atdūrās pret masīviem mīnu laukiem. Viņu progress ir 10-12 kilometri, un vēl joprojām viņu priekšā ir milzīgi mīnu lauki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X