Paradīze zemes virsū: 10 iemesli ieplānot ceļojumu uz Seišelu salām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: fokke baarssen/shutterstock

Graciozas palmas, kas liecas pār debeszilo okeānu, maigas baltas smiltis un nomierinoša putnu čivināšana tropu brikšņos – vai gan var būt ideālāka vieta romantikas apdvestam medusmēnesim! Nav brīnums, ka Seišelu salas ar savu krāšņo dabu un rāmo dzīves plūdumu ir viens no iecienītākajiem galamērķiem divvientulības baudīšanai.

Sajūtot lidmašīnas riteņus pieskaramies Seišelu starptautiskās lidostas skrejceļam, jau pavisam drīz tavam skatam paveras iespaidīgā ainava ar masīvām kalnu grēdām, kas ietērptas senatnīgos džungļos, un slaidu palmu ieskautas balto smilšu pludmales, kas līdzinās skatiem uz pastkartītēm.

Seišelas nereti tiek dēvētas par paradīzi zemes virsū.

Foto: Shutterstock

Mazā valstiņa, kas atrodas Indijas okeānā, uz ziemeļiem no Madagaskaras, sastāv no vairāk nekā 115 salām. Salu bagātība ir tropu meži, kuros daudz dažādu citur pasaulē nesastopamu retu dzīvnieku un augu: savvaļas vaniļa, zilie baloži, melnie papagaiļi, kokosriekstu palmas, orhidejas un sarkanpieres papagaiļi, jūrā medūzas.

Šis galamērķis gluži kā magnēts piesaista pēc eksotikas alkstošus ceļotājus, piedāvājot piedzīvojumus un pasakainus dabas skatus ik uz soļa komplektā ar romantikas apdvestām luksusa kūrortviesnīcām, kuru piedāvājums spēj pārsteigt pat visprasīgākos tūristus. Sadarbībā ar “Novatours” ieteiksim 10 iemeslus, kādēļ  par ceļojuma galamērķi izvēlēties Seišelu salas.

Laiskoties paradīzes pludmalēs

Seišelas ir ideāls galamērķis tiem, kuri noguruši no aukstuma, tumsas un vairāk par visu vēlas laiski apgulties siltās smiltīs pie ūdens, lai klausītos viļņu šalkoņā. Seišelu salu pludmaļu pasakaino skaistumu nav iespējams izteikt vārdos – ne velti daudzi fotogrāfi un filmu veidotāji izvēlējušies savus šedevrus radīt tieši šeit.

Ladigas salu (La Digue) droši var saukt par slavenāko Seišelu arhipelāgā, jo te atrodas Anse Source d’Argent – viena no skaistākajām pasaules pludmalēm, kas iemūžināta pastkartēs, plakātos un ekrāntapetēs. Tie, kuri vēlas izbaudīt divvientulību, no Anse Source d’Argent var doties uz mazāk zināmo, bet ne mazāk skaisto Anse Marron pludmali, kas ir gājiena attālumā un sasniedzama vai nu pa džungļu taku, vai – bēguma laikā – pa ūdeni.

38 km2 lielajā Seišelu salā Pralēnā ir daudzas pludmales, bet viena no tām – Anse Lazio ir īpaša ar to, ka atzīta par vienu no pasaules desmit skaistākajām pludmalēm.

Klinšu ieskautā lagūna atgādina idillisko ainu no “Bounty” šokolādes reklāmas: žilbinoši baltas smiltis, tirkīzzils ūdens un sulīgi zaļas palmas.

Ūdens šeit ir tikai par pāris grādiem vēsāks nekā gaiss, un cilvēku nav daudz, tādēļ pludmale ir ideāli piemērota divvientulības baudīšanai.

Vēl viena Seišelu pludmale, ko būtu vērts iekļaut savos romantisko brīvdienu plānos, ir Anse Intendance (Mae salā).

Izzināt dabas rezervāta noslēpumus

Vallee de Mai dabas rezervāts, kas atrodas Pralēnas salā (Praslin), ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, jo šī ir vienīgā vieta pasaulē, kur brīvā dabā aug mīlestības rieksts – kokosrieksts Coco D`Amour. Pēc formas tas līdzinās sievietes klēpim, un šis simbols tiek izmantots visdažādākajos Seišelu salas suvenīros. Zinātāji teic, ka šī augļa sula esot viens no spēcīgākajiem afrodīzijiem.

Foto: Sergey Chips/Shutterstock

Lai arī kokosriekstu palmas ieaudzētas arī dažās citās salās, tieši šajā salā zaļo patiesi iespaidīga 6000 palmu “birzs”, kur patvērumu raduši par apdraudētu sugu atzītie melnie papagaiļi. Vareno palmu augstums sasniedz 25 līdz 34 metrus, bet krāšņās vēdekļveidīgās lapas ir 7 līdz 10 metrus garas un četrus metrus platas.

Doties ekskursijā uz salām

Seišelas no daudziem citiem tūristu galamērķiem atšķir daudzās Indijas okeānā izkaisītās salas. Katrai no tām ir sava atšķirīga “seja” un vēsture. Dodoties uz Seišelām, būtu vērts ieplānot vairāku salu apmeklējumu, jo tas atvaļinājumam piešķirs jaunas krāsas. Daudzas salas ik dienu savieno ne vien prāmju un laivu satiksme, bet arī iekšzemes lidojumi un pat helikopteru pakalpojumi. Lielāko daļu maršrutu aptver gaisa un jūras transporta tīkls no Mae (Mahe) salas.

Lūk, trīs salas, ko būtu ieteicams iekļaut Seišelu tūrē:

  • Mae ir pēc izmēra un iedzīvotāju skaita lielākā arhipelāga sala. Tā izceļas ar kalnainu apvidu, blīviem tropu mežiem un daudzām pludmalēm un līčiem, ko iespējams izpētīt;
  • Pralēna ir izslavēta ar savām satriecošajām pludmalēm un tirkīzzilajiem ūdeņiem. Tā ir Seišelu otra lielākā sala, kuras krastos ir izkaisīti vairāki ciemati.

Interesanti, ka Pralēna ir vienīgā vieta Indijas okeānā, kur audzē melnās pērles. Pērļu fermu par simbolisku samaksu iespējams apskatīt klātienē.

  • Ladigas salā laiks šķiet uz brīdi apstājies, jo dzīve šeit ir svētlaimīgi rāma. Te atrodamas arhipelāga ikoniskākās pludmales, kurās var izbaudīt teju vai dievišķu mieru.

Apmeklēt Seišelu galvaspilsētu

Britu kolonistu dibinātā Viktorija, kas atrodas Mae salā, ir Seišelu galvaspilsēta. To noteikti var uzskatīt par vienu no pasaulē mazākajām galvaspilsētām, jo Viktoriju iespējams izpētīt nesteidzīgā divu stundu pastaigā. Pilsēta savu nosaukumu ieguvusi par godu Lielbritānijas karalienes Viktorijas kronēšanai.

Viena no populārākajām apskates vietām Viktorijā ir Mont Fleury botāniskais dārzs, kur 6 hektāru platībā vērojama krāšņa eksotisko augu parāde.

Savukārt Seišelu galvaspilsētas sirds ir ķīniešu paviljona stilā būvētais sera Selvina Klārka tirgus – šī ir ne tikai labākā vieta, kur iegādāties pārtiku, bet arī lieliska iespēja vienlaikus gūt ieskatu vietējā kultūrā.

Foto: 22Images Studio/Shutterstock

Pa kreisi no ieejas ir zivju rinda, kurā var iegādāties tikko nozvejotu sarkano snaperi, zilo marlīnu vai tunci. Tālāk seko rindas ar dārzeņiem – gurķiem, burkāniem, kāpostiem, sīpoliem, saldajiem kartupeļiem, asajiem pipariem, ķirbjiem, džekfrūtiem. Citas rindas aizņem augļi: dažādu šķirņu banāni, ananāsi, papaija, melones un arbūzi, avokado, mango un kokosrieksti.Tirgū var atrast arī dažnedažādas garšvielas un, protams, suvenīrus, apģērbu un vietējo amatnieku darinājumus.

Nobaudīt kreoliešu virtuves ēdienus

Seišelu kulinārais mantojums ir veidojies Francijas, Indijas un Āzijas virtuvju ietekmē – kreoliešu virtuves meistardarbos savijas franču virtuves izsmalcinātība, Indijas ēdienu eksotika un Austrumu pikantās garšas.

Atpūšoties salās, ikvienam būtu jānobauda grilēta zivs vai astoņkājis ar sasmalcinātu čili, ingveru un ķiploku mērci, cepti maizes koka augļi, papaijas un avokado salāti un, protams, karijs – populārākais ēdienu Seišelu salās, kam piemīt neatkārtojama garšu buķete. Jūras velšu cienītājiem noteikti jānogaršo omāra karijs, bet

pēc eksotikas alkstošie var nobaudīt latvieša garšas kārpiņām pavisam neierastu delikatesi – sikspārņa kariju, kas pieejams vien dažos Seišelu restorānos.

Vēl salinieku ēdienkartei ir raksturīgi banānu ēdieni, kas ir tikai loģiski, jo Seišelās aug 23 dažādu veidu banānu palmas, tādēļ šis auglis tiek plaši izmantots, turklāt ne tikai desertos, bet arī gaļas un zivju ēdienu pagatavošanai.

Viens no labākajiem suvenīriem, ko atvest no Seišelām, ir garšvielas – īpaši Seišelās augošo četru garšvielu buķete (tirgū to atradīsiet kā "Four spices" vai "All Spices"), kas sevī apvieno četru garšu maisījumu – piparu, ingveru, krustnagliņas un muskatriekstu.

Vērot milzu bruņurupučus

Foto: Soloviova Liudmyla/Shutterstock

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautais Aldabras atols, kas atrodas 1150 km (715 jūdzes) uz dienvidrietumiem no Mae salas, ir pasaulē lielākais koraļļu atols, kas sastāv no vairāk nekā desmit salām. Ir ieviesti stingri noteikumi, kas regulē Aldabras ataola pieejamību, lai aizsargātu tā trauslo ekosistēmu, jo atolam ir unikāla flora un fauna, turklāt

šeit mīt arī pasaulē lielākā milzu bruņurupuču populācija — 150 000 milzeņi.

Sasniegt virsotnes

Teju visu Mae salu klāj sulīgi zaļi džungļi – blīvajā lietus mežā, kas ieskauj salas augstāko virsotni, mitinās sikspārņi un krāšņi tropu putni. Pētot Seišelu dabas pārsteidzošo daudzveidību, pievērsiet uzmanību arī sīkajām vardītēm, kas veikli slēpjas zaļajos augos.

Pārgājienam iespējams izvēlēties kādu no daudzajām Mornas nacionālā parka dabas takām. Populārākā no tām ved uz skatu laukumu kalna galā.

Sasniedzot 905 m augsto Mornas virsotni (Morne Peak), no tās paveras elpu aizraujošs skats uz salas piekrastes ainavu un vareno Indijas okeānu.

Izvilkt lielo lomu

Foto: dvoevnore/Shutterstock

Makšķerēšanas mīļotājiem Seišelas ir vieta, kur piepildās visi sapņi – ne velti šis ir viens no populārākajiem izklaides veidiem, ko piedāvā Seišelu salas. Galvenā trofeju makšķerēšanas vieta ir salu arhipelāga mala, kur okeāna dziļums sasniedz pat 1800 metrus.

Labākais laiks makšķerēšanai Seišelu salās parasti ir no novembra līdz aprīlim.

Sajust pagātnes elpu

Ladigā atrodas ne vien izslavētā pludmale Anse Source d'Argent, bet arī saldi smaržojošas vaniļas plantācijas un salas pirmo iedzīvotāju kapi. Apmeklējot vēsturisko L’Union Estate plantāciju, ir iespējams sajust pagātnes elpu, apskatot salas pamatiedzīvotāju tradicionālās dzirnavas un cepli, vērot milzu bruņurupučus, izstaigāt vareno plantatora māju, ko ieskauj milzu granīta laukakmeņi, vai arī doties romantiskā izjādē pa plantācijas krāšņi iekoptajiem dārziem.

Iepazīt krāšņo zemūdens pasauli

Seišelu salas par ceļojuma galamērķi bieži izvēlas zemūdens sporta cienītāji, jo

šeit sastopamas 100 koraļļu sugas, savdabīgi gliemežvāki un 900 sugu tropiskās zivis, kas ar savu krāsu daudzveidību burtiski liek elpai aizrauties no sajūsmas.

Viesnīcas un vietējie iedzīvotāji tūristiem piedāvā gan daivingu, gan snorkelēšanu. Zemūdens pasaule šajā apkārtnē patiesi ir ārkārtīgi krāšņa! Ir iespējams savām acīm skatīt gan haizivis, gan bruņurupučus, morēnas, raju barus un tūkstošiem krāsainu zivju. Ceļvežos Seišelu salas tiek ieteiktas kā vienas no labākajām vietām, kur braukt skatīties vaļhaizivis – šai nodarbei piemērotākā sezona esot no oktobra līdz decembrim.

***

Vislabāk Seišelu salu burvību iepazīt, dodoties ceļojumā. "Novatours" piedāvā lidojumus uz Seišelu salām 15.12.2023. – 17.03.2024. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu