Valainis: Valstij steidzami jāveic iepriekš pieļauto kļūdu labojumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis
Ekonomikas ministrs Viktors Valainis Foto: Valsts kanceleja, Ieva Leiniša

Latvijas ekonomikas attīstība nebeidzas pie Rīgas robežas, pēc pirmās reģionālās vizītes Valmierā norādīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Viņš atzīmē, ka Valmiera ir pierādījums, ka aktīvs pašvaldības, iedzīvotāju un uzņēmēju darbs ir spējis nodrošināt visa reģiona izaugsmi.

"Iepazīstoties ar uzņēmējdarbībai aktuāliem jautājumiem, tiekoties ar pašvaldības pārstāvjiem un uzņēmējiem Valmierā, guvu pārliecību, ka sadarbība un drosme lēmumu pieņemšanā var nest rezultātus, kas dod labumu un impulsu turpmākai attīstībai ne tikai reģionā, bet arī valstī kopumā," norāda Valainis.

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka tikšanās laikā ar Valmieras domes pārstāvjiem pārrunāti šā brīža aktuālākie uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumi reģionā - publiskās infrastruktūras attīstība, investīciju piesaiste, atbalsta instrumentu efektivitāte, kā arī īres māju būvniecība un mājokļu fonda ilgtermiņa attīstība.

Vienlaikus Valmieras pašvaldības pārstāvji norādīja uz milzu neskaidrībām Eiropas Savienības (ES) fondu programmās, kur vispārpieņemti un saprotami nosacījumi ir mainījušies, faktiski iesaldējot jebkādas investīcijas, tādējādi pašvaldība ir atteikusies no dalības fondu programmās vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā. Pašvaldībai ir kritiski svarīgi sākt būvēt iedzīvotājiem pieejamus īres mājokļus, lai varētu nodrošināt tālāku reģiona un pilsētas izaugsmi.

Sarunas laikā ministrs pauda, ka valstij ir jāuzņemas būtiska daļa atbildības par radušos situāciju, kurā iesaistījusies "Eiropas prokuratūra" un skārusi vairākas pašvaldības, kuras teritorijās attīstījušas uzņēmējiem vitāli nepieciešamo infrastruktūru.

"Uzskatu par nepieņemamu pieļaut situāciju, kad pašvaldības baidās īstenot ES līdzfinansētus projektus. Valstij steidzami jāveic iepriekš pieļauto kļūdu labojumi, nodrošinot ES normatīviem aktiem atbilstošas procedūras un šis process nedrīkst kavēt nepārtrauktu investīciju pieplūdi reģioniem," norāda Valainis, uzsverot, ka ir jāatjauno investoru uzticība valstij kā drošam sadarbības partnerim.

EM atzīmē, ka, apmeklējot vairākus uzņēmumus un tiekoties ar novada uzņēmējiem, secināts, ka arī birokrātijas mazināšanas un lēmumu pieņemšanas ātrums valsts pusē ir jāuzlabo, īpaši domājot par darbaspēka piesaisti un banku sektoru. Valmieras uzņēmēji uzsvēra, ka reģionā aktuālākie uzņēmējdarbības izaicinājumi ir darba roku trūkums, kā arī jauni eksporta tirgi, jo ES valstu tirgos pieprasījums ir krities.

Vizītē ministrs apmeklēja stikla šķiedras ražotāju AS "Valmieras stikla šķiedra", kokrūpniecības un mežsaimniecības nozares uzņēmumu SIA "Bono", kā arī Valmieras industriālo parku un Rūpniecības un eksporta parku, iepazīstoties ar darbību un attīstības plāniem.

Līdz ar ekonomikas ministru Valmieru apmeklēja arī EM un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadošās amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu