"Eurostat": Latvija starp piecām ES valstīm ar budžeta pārpalikumu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FRED SCHEIBER

Latvijā otrajā ceturksnī vispārējās valdības budžetā fiksēts pārpalikums attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP), tādējādi tai esot starp piecām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās valsts ienākumi pārsnieguši izdevumus, liecina pirmdien, 23. oktobrī, publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 24 ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta pārpalikums aprīlī-jūnijā bija 0,1% no IKP.

Budžeta pārpalikums vēl bijis Dānijā (+2,8% no IKP), Īrijā (+2,4%), Portugālē (+2,3%) un Nīderlandē (+0,2%).

Tikmēr lielākais deficīts otrajā ceturksnī bijis Ungārijā (-6,6% no IKP), Rumānijā (-6,3%), Slovākijā (-4,8%) un Francijā (-4,6%).

Gan Lietuvā, gan Igaunijā aprīlī-jūnijā valsts budžeta deficīts attiecībā pret IKP bija 0,7%.

Salīdzinājumā ar pirmo ceturksni valsts budžeta bilance otrajā ceturksnī uzlabojusies 13 valstīs, par kurām pieejami dati, bet 11 valstīs bilance pasliktinājusies.

Lielāko valsts budžeta bilances uzlabojumu piedzīvojusi Ungārija (+3,6 procentpunkti), Latvija (+2,8 procentpunkti), Igaunijā (+1,7 procentpunkti) un Austrija (+viens procentpunkts). Lietuvā valsts budžeta bilance uzlabojusies par 0,2 procentpunktiem.

Toties budžeta bilances situācija visstraujāk pasliktinājusies Spānijā (-2,2 procentpunkti), Polijā (-divi procentpunkti), kā arī Dānijā un Slovākijā (abās valstīs -0,7 procentpunkti).

Otrajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts ES bija 3,2% no IKP, bet eirozonā tas veidoja 3,3% no IKP. Šā gada pirmajos trīs mēnešos ES tas bija 3,1%, bet eirozonā deficīts veidoja arī 3,3%.

Nav pieejami dati par Grieķiju, Itāliju un Kipru.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu