"Šodien nestrādāšu" – Islandes premjerministre pievienojas sieviešu streikam

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/Scanpix

Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira un citas islandiešu sievietes šodien streikos, protestējot pret vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirībām un vardarbību dzimuma dēļ.

Streiks sevišķi skars jomas, kurās sievietes veido lielāko daļu strādājošo, piemēram, veselības aprūpi un izglītību.

"Kvennafri" jeb sieviešu brīvdiena būs pirmais sieviešu streiks visas dienas garumā kopš 1975.gada. Sievietes ir aicinātas šodien atteikties no algota un neapmaksāta darba, tai skaitā mājsaimniecības darbiem.

"Es šajā dienā nestrādāšu, un es sagaidu, ka to darīs arī visas sievietes [valdībā]," portālam "mbl.is" sacīja Islandes premjerministre. Jakobsdotira norādīja, ka valdība pārbauda, kā tiek vērtētas profesijas, kurās dominē sievietes, salīdzinājumā ar jomām, kurās tradicionāli dominē vīrieši.

Saskaņā ar Islandes Skolotāju arodbiedrības datiem sievietes veido lielāko daļu skolotāju visos izglītības sistēmas līmeņos, tai skaitā 94% bērnudārzu audzinātāju ir sievietes. Islandes Nacionālajā universitātes slimnīcā, kas ir lielākā valsts slimnīca, aptuveni 80% darbinieku ir sievietes.

Islande jau sen bijusi pioniere dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību jomā, un pēdējos 14 gadus ir ieņēmusi pirmo vietu Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) veidotajā reitingā par dzimumu vienlīdzību pasaulē. Tomēr dzimumu līdztiesība vēl nav pilnīga.

1975.gadā aptuveni 90% Islandes sieviešu piedalījās streikā, lai uzsvērtu sieviešu nozīmi ekonomikā. Šis streiks pamudināja valsts parlamentu nākamajā gadā pieņemt likumu par vienlīdzīgu atalgojumu.

Islande arī bija pirmā valsts, kas 1980.gadā ievēlēja sievieti prezidenta amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu