Sāk Latvijas iedzīvotāju genoma references izveidi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sākta dalībnieku iesaiste Latvijas populācijas genoma references izveides projektā, kas tiks izmantota slimību prognostikai, skrīningu plānošanai, ārstēšanas optimizācijai un zinātnes attīstībai, informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs.

Projektā var piedalīties ikviens Latvijas pilsonis, kurš sasniedzis pilngadību. Pētnieki uzsver, ka projektā nedrīkst piedalīties divi vai vairāki pirmās pakāpes asinsradinieki, "lai genoma reference būtu pilnvērtīga".

Kopumā projektā paredzēts iesaistīt 3500 dalībnieku. Lai Latvijas iedzīvotāju genoma reference pēc iespējas precīzāk atspoguļotu Latvijas populāciju, dalībnieku iesaiste tiks veikta, nodrošinot vienmērīgu, demogrāfijai atbilstošu dzimuma, tautības un dzimšanas vietas reģiona sadalījumu.

Projektā izveidotā Latvijas genoma reference kopā ar citu Eiropas valstu populācijas genoma datiem tiks iekļauta vienotā Eiropas genoma datu bāzē, lai attīstītu personalizētu veselības aprūpi un palīdzētu efektīvāk pieņemt lēmumus veselības aprūpes politikas veidošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu