Maska ambiciozais projekts "Neuralink": Kas ar to nav kārtībā? (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Īlons Masks pierādījis, ka prot pārsteigt, radot jaunus un veiksmīgus inovāciju uzņēmumus, kā “Tesla” vai “SpaceX”. Tomēr – viņš vēlas panākt episkas uzvaras arī medicīnas tehnoloģiju jomā. Kādēļ šim mērķim radīto kompāniju “Neuralink” arvien biežāk dēvē par krāpniecisku projektu?

2016. gadā Masks dibināja uzņēmumu “Neuralink”, kas attīsta smadzeņu implantus. Masks ir pārliecināts, ka šāda veida ierīces izstrāde ir medicīnas nākotne un varēs palīdzēt cilvēkiem ar Alcheimera un Parkinsona slimību, paralīzi, kā arī iedzimtām smadzeņu slimībām.

2019. gadā “Neuralink” prezentēja mikroshēmu N1, kas paredzēta implantēšanai smadzenēs, kā arī visu ar to saistīto infrastruktūru, piemēram, viedtālruņa lietotni mikroshēmas vadībai. Lai viss darbotos pareizi un “Neuralink” produkts sasniegtu tirgu, šī tehnoloģija ir jāpārbauda.

Līdz šim testi tika veikti tikai ar dzīvniekiem. Tieši šajā testu fāzē radās lielākās problēmas: kompāniju apsūdzēja (un joprojām turpina apsūdzēt) par pārmērīgu nežēlību pret dzīvniekiem. Testēšanas laikā gājuši bojā pārāk daudz dzīvnieku. Tieši tāpēc, pēc “Reuters” ziņām, amerikāņu regulatori ilgu laiku nedeva atļauju “Neuralink” mikroshēmas testēšanai cilvēkiem.

Tomēr, daudziem zinātniekiem par lielu pārsteigumu, maijā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) piešķīra atļauju “Neuralink” sākt izmēģinājumus ar cilvēkiem. Dažus mēnešus vēlāk “Neuralink” paziņoja par to, ka izdevies piesaistīt cilvēkus ar roku un kāju paralīzi, kas palīdzēs pētīt jauno tehnoloģiju.

Kāpēc "smadzenes-dators" tehnoloģijas izstrāde rada ne tikai cerību uz revolucionāriem sasniegumiem medicīnas jomā, bet arī bailes par iespējamo neatgriezenisku kaitējumu smadzenēm, un kāpēc ne visi tic Maska solījumiem?

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu