NA rosina noteikt par pienākumu bankām sazināties ar klientu netipisku maksājumu gadījumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai cīnītos ar naudas izkrāpšanu, Nacionālā apvienība (NA) rosina noteikt pienākumu bankām sazināties ar klientu, ja klients pieprasa veikt netipisku, lielu pārskaitījumu uz citu banku.

Ja klients pieprasījis veikt netipisku maksājumu, kura summa pārsniedz 500 eiro, uz citu kredītiestādi, tad kredītiestādei ir pienākums sazināties ar klientu pirms maksājuma uzdevuma izpildes, lai pārliecinātos, ka klients piekrīt veikt attiecīgo maksājumu un nav kļuvis par krāpšanas upuri, paredz grozījumi.

Grozījumus Kredītiestāžu likumā iesnieguši NA deputāti Jānis Dombrava, Artūrs Butāns, Jānis Vitenbergs, Edvīns Šnore un Rihards Kols.

NA norāda, ka likumprojekta izstrādes mērķis ir saistīts ar aizvien pieaugošajiem tālruņa un interneta krāpniecības gadījumiem, kad personas zaudē savus iekrājumus.

Saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas aplēsēm, krāpšanas rezultātā fiziskās personas šogad ir zaudējušas aptuveni astoņus miljonus eiro.

Riskam ir pakļautas dažādas sabiedrības grupas, kuras nepārdomāti veic maksājumus, uzticoties krāpniekiem. Viens no risinājumiem, kas samazinātu krāpšanas gadījumu skaitu, būtu noteikt pienākumu kredītiestādēm sazināties ar klientiem, lai pārbaudītu netipiskus darījumus un pārliecinātos, ka klients nav kļuvis par krāpniecības upuri, skaidro grozījumu autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu