No Ķīšezera dzelmes izcels bīstamo šķērsli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīšezers.
Ķīšezers. Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz gada beigām no Ķīšezera dzelmes plānots izcelt makšķernieku atrasto bīstamo šķērsli, par kuru tika ziņots makšķernieku sociālo tīklu grupās, brīdinot par kuģošanas bīstamību.

Rīgas domēinformēja, ka šķērslis atrodas Ķīšezera centrālajā daļā.

Vasaras sākumā SIA "Emendo consulting" pēc Mājokļu un vides departamenta uzaicinājuma sadarbībā ar biedrības "Sporta klubs speatfishing.lv" ūdenslīdējiem apsekoja Ķīšezerā nogrimušo objektu, izvērtēja tā stāvokli, radīto bīstamību un noteica darbu veidus un apjomus pilnīgai vai daļējai šķēršļa likvidēšanai.

Tika konstatēts, ka ieslīpi divu līdz trīs metru dziļumā ir nogrimis metāla pontons ar uzmetinātu buka krāna konstrukciju priekšmetu izcelšanai no ūdens. Tam bija divi masti - viens nolocīts, bet otrs nesabojāts un bīstams kuģošanai, jo atradās aptuveni 0,5 metrus zem ezera ūdens līmeņa.

Pati nogrimusī konstrukcija veidota no divām paralēli gulošām 10 metrus garām metāla caurulēm, kas kalpojušas kā pontoni un pa vidu savienotas ar trīs metrus garu U veida velmētu metālu 230 milimetru platumā.

Iespējams pontonam bijusi dēļu vai metāla grīda, taču apsekošanas gaitā tā netika konstatēta.

Iespējams, pontons izmantots kāda zemūdens priekšmeta izcelšanai, taču netika uz ziemu izvilkts krastā, kā rezultātā iesala ledū un zaudēja peldēšanas spēju, bet nokūstot ledum, nogrima.

Minētā konstrukcija esot nedaudz iegrimusi ezera smilšainajā gultnē, jo to neesot bijis iespējams izkustināt ar motorlaivu, kurai ir 175 zirgspēku motors.

Ņemot vērā, ka nogrimušais pontons ar metāla konstrukciju nav transportējams vienā gabalā un rada bīstamību kuģošanai, esot nolemts nozāģēt metāla konstrukcijas mastu pēc iespējas tuvāk pontona caurulēm, bet pēc tam veikt visa nogrimušā pontona ar metāla konstrukcijām sagriešanu sīkākos gabalos, lai tos var izcelt un nogādāt krastā utilizācijai.

Līgums par darbu veikšanu noslēgts ar SIA "Emendo" par 7800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Bīstamā šķēršļa daļa ir nozāģēta, bet pārējās daļas izcelšanu plānots īstenot līdz decembrim.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju, pirmajā iepirkumā uzvarējusī SIA "Emendo" reģistrēta 2013.gadā. Uzņēmums pieder Jurim Žagaram.

2022.gadā uzņēmums strādāja ar 130 000 eiro apgrozījumu un 20 940 eiro peļņu.

Savukārt, kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija, tika izsludināts iepirkums arī par cita zemūdens objekta, metāla cauruļvada izcelšanu no Ķīšezera netālu no "Ozo golfa kluba".

Kopējais cauruļvada garums ir apmēram 180 metri. Caurules savulaik izmantotas smilšu ieguvei no Ķīšezera.

Šis iepirkums apturēts un tiks izsludināts no jauna, jo bija jāprecizē darbu apjomi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu