Pakistānu pamet tūkstošiem afgāņu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pakistānā vairāk nekā 10 000 afgāņu otrdien devušies uz robežu, tuvojoties varasiestāžu noteiktajam termiņam izbraukšanai no valsts.

Pakistāna ir paziņojusi, ka no trešdienas visi, kas tiks pieķerti uzturamies valstī nelegāli, tiks aizturēti un nosūtīti uz deportācijas centriem.

Valstī dzīvo miljoniem afgāņu, no kuriem daudzi ieradās Pakistānā vēl 1979.gadā, kad Afganistānā iebruka PSRS. Bēgļu skaits pieauga, kad 2021.gada augustā Afganistānā varu pārņēma talibi.

Pakistāna apgalvo, ka 1,4 miljoniem afgāņu, kas ir reģistrētie bēgļi, nav jāuztraucas. Valdība noliedz, ka tās mērķis ir afgāņi, un apgalvo, ka uzmanība tiek pievērsta cilvēkiem, kas valstī uzturas nelegāli, neatkarīgi no viņu valstspiederības.

Torhamā pie Pakistānas robežas ar Afganistānu augsta ranga amatpersona atklāja, ka tūkstošiem afgāņu bēgļu gaida savu kārtu automašīnās un kravas mašīnās un to skaits turpina pieaugt. Amatpersona paziņoja, ka kopš rīta pie robežas sapulcējušies vairāk nekā 10 000 bēgļu.

Kopš Pakistānas valdības paziņojuma oktobra sākumā, ka 1,7 miljoniem afgāņu, kurus valdība uzskata par nelegāliem imigrantiem, ir mēnesis laika, lai pamestu Pakistānu, prom devušies vairāk nekā 100 000 afgāņu. Vairāk nekā 80% ir devušies prom caur Torhamas robežpunktu, Haiberas Pahtunhvas provincē, kur dzīvo lielākā daļa afgāņu migrantu.

Provinces policija apgalvo, ka vēl nav sākusi migrantu aizturēšanu, jo viņi dodas prom brīvprātīgi, bet afgāņu bēgļi Karāči un Islamabadā ir ziņojuši par aizturēšanām un vardarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu