Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietā top Atceres dārzs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zolitūdes traģēdijas piemiņas vieta, kur notiek Atceres dārza traģēdijas upuriem būvniecības un labiekārtošanas darbi.
Zolitūdes traģēdijas piemiņas vieta, kur notiek Atceres dārza traģēdijas upuriem būvniecības un labiekārtošanas darbi. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes amatpersonas trešdien apsekoja Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietu, kas šobrīd Rīgas pilsētvidē pārtop par Atceres dārzu traģēdijas upuriem, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Atceres dārzs tiek veidots kā piemiņas vieta, kur traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki varēs netraucēti noturēt piemiņas brīžus, bet pārējiem iedzīvotājiem tā būs mierīgas atpūtas vieta, vienlaikus informējot par šo notikumu.

Zolitūdes Atceres dārza ainavisko ansambli veidos Kopābūšanas laukums ar perimetrāliem apstādījumiem, ar bagātīgiem stādījumiem klāts Klusuma pakalns un priekšlaukums, kā arī dārzam pieguļošais lineārais parks. Kopābūšanas telpā brīvi būs izkārtotas 54 dažāda izmēra nerūsējošā tērauda sfēras, netraucējot šķērsot laukumu, bet piesaistot gājēju uzmanību un palēninot kustību, tādējādi sekmējot apcerīgu noskaņojumu.

2022.gadā tika izsludināts metu konkurss, kura mērķis bija iegūt pārdomātus, ainaviski, arhitektoniski un mākslinieciski augstvērtīgus metus Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietai Rīgā.

Tika noteikts, ka piemiņas vietai jākļūst par dziedinošu un apkaimes iedzīvotājus saliedējošu vietu, dodot iespēju cilvēkiem atcerēties un godināt bojā gājušos un cietušos mierpilnā veidā.

Konkursā tika iesniegti četru piedāvājumi, kurus izvērtēja starpinstitucionāla komisija, un par labāko piedāvājumu atzina SIA "Alps ainavu darbnīca" izstrādāto piedāvājumu, kā rezultātā 2022.gada decembrī tika noslēgts līgums par būvprojekta izstrādi.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu