"Centrs Dardedze" sāk izglītojošu kampaņu par bērnu seksuālas izmantošanas riskiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai izglītotu sabiedrību par bērnu seksuālas izmantošanas riskiem, nodibinājums "Centrs Dardedze" sācis informatīvu un izglītojošu kampaņu "Lasi starp rindiņām".

Kampaņas atklāšanas pasākumā pirmdien, 6.novembrī, plkst.12 nodibinājums iepazīstinās ar kampaņas gaitā plānotajiem pasākumiem un aktivitātēm, kā arī ieskatīsies tēmas aktualitātēs un statistikas datos.

Pasākumā piedalīsies "Centra Dardedze" valdes locekle Agnese Sladzevska, Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja vietniece Liene Kalniņa Bandere, izglītības un zinātnes ministres padomniece iekļaujošās izglītības jautājumos Nellija Repina, aktrise un režisore, kampaņas vēstnese Inga Tropa un reklāmas aģentūras "Magic" radošā komanda.

Atsaucoties uz Valsts policijas statistikas datiem, "Centrs Dardedze" norāda, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos 313 bērni Latvijā atzīti par cietušiem noziedzīgos darījumos, un lielākā daļa jeb 59% no viņiem kļuvuši par dzimumnoziegumu upuriem. Vairumā gadījumu dzimumnoziegumos cietušie bērni pāridarītāju ir pazinuši.

Starptautiskie pētījumi rāda, ka vidēji katrs devītais bērns kļūst par seksuālas izmantošanas upuri, un līdzīgi rādītāji ir arī apjomīgākajās aptaujās Latvijā. Pērn apzināts, ka ar citu bērnu seksuāla rakstura darbībām vai komentāriem līdz 16 gadu vecumam saskārušies 56% bērnu. Vienlaikus pieaug arī pāridarījumu skaits bez fiziskas saskares ar bērnu - ar komunikācijas tehnoloģiju starpniecību un pornogrāfisku materiālu aprites noteikumu pārkāpumiem.

"Par piedzīvoto seksuālo izmantošanu bērni bieži vien klusē, jo izjūt kaunu, vainu un bailes. Dažkārt bērni ir pārāk jauni, lai saprastu, kas ar viņiem patiesībā notiek. Nereti viņi nezina, kā un kam par piedzīvoto pastāstīt. Tāpēc bērnu seksuāla izmantošana ir temats, kas bieži paliek apslēpts "starp rindiņām". Savukārt pieaugušajiem trūkst zināšanu par to, kādi ir reālie riski un kā par tiem runāt ar bērniem, un sarunas apvij mulsums,'' saka kampaņas autori.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu