FAKTOMĀTS Vai karavīru trūkuma dēļ Ukraina sākusi iesaukt dienestā visas 18–60 gadus vecās sievietes? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vai karavīru trūkuma dēļ Ukraina sākusi iesaukt dienestā visas 18 - 60 gadus vecas sievietes?
Vai karavīru trūkuma dēļ Ukraina sākusi iesaukt dienestā visas 18 - 60 gadus vecas sievietes? Foto: SIPA/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu amatpersonas augustā lēsa, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pērnā gada 24. februārī ir nogalināti vismaz 70 000 Ukrainas karavīru, bet 100 000 – 120 000 ir ievainoti. Dienas laikraksts "The New York Times" augustā apgalvoja, ka ukraiņu dzīvā spēka zaudējumi daļēji ir saistīti ar ierobežotām medicīniskajām iespējām un darbinieku trūkumu frontes līnijās. Mediķi bieži vien nevar nokļūt līdz cietušajiem kaujas laukā, savukārt slimnīcas nevar tikt galā ar ievainoto skaitu. Vairākās sociālo mediju platformās izplatījusies informācija, ka karavīru trūkuma dēļ Ukraina likusi visām sievietēm vecumā no 18 līdz 60 gadiem reģistrēties militārajā dienestā. Vai tā ir patiesība, pētīja TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts".

Ukraina 1. oktobrī sāka pieprasīt sievietēm ar medicīnisko izglītību reģistrēties valsts armijas rekrutēšanas birojos. Sievietēm šajā grupā ir aizliegts arī izbraukt no valsts.

Ukrainas Aizsardzības ministrija jau 2021. gada decembrī izdeva rīkojumu nr. 313, kas paredz, ka visām ukraiņu sievietēm vecumā no 18 līdz 60 gadiem vairāk nekā 100 profesijās ir jāreģistrējas armijas rekrutēšanas birojos. Rīkojums paredzēja, ka reģistrācija notiks līdz 2022. gada beigām, taču Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs atlika rīkojuma izpildi līdz šī gada 1. oktobrim.

Rīkojums sākotnēji tika pieņemts, reaģējot uz Krievijas pastiprināto militāro klātbūtni pie Ukrainas robežas, taču tas bija piesardzīgs. Tas neprasīja vispārējo sieviešu mobilizāciju un piedalīšanos karadarbībā.

8. oktobrī medijs CNN ziņoja par Ukrainas Bruņoto spēku izplatīto paziņojumu, kurā norādīts, ka visām sievietēm ar medicīnisko izglītību – ārstēm, medmāsām, zobārstēm, vecmātēm, farmaceitēm – vecumā no 18 līdz 60 gadiem no 1. oktobra jāreģistrējas Ukrainas armijas rekrutēšanas birojos. Medijs "The Kyiv Post" savukārt ziņoja, ka šāda kārtība neattiecas uz sievietēm, kas strādā citās profesijās.

Vairākās sociālo mediju platformās, tostarp "Facebook", tika izplatīta aplama informācija par sieviešu reģistrēšanos valsts armijas rekrutēšanas birojos. Videoklipa virsraksts vēsta: "Ukrainā ir beigušies vīrieši. Sievietēm ir jāpiesakās dienestā!" Videoklips ir vien fragments no video koplietošanas vietnē "YouTube" pieejamās pārraides "Redacted", ko vada Kleitons Moriss un viņa sieva Natalī. Raidījums jau iepriekš izplatījis dažāda veida dezinformāciju, tostarp par Covid-19.

Moriss ir bijušais "Fox News" un "Fox & Friends" raidījumu vadītājs un nekustamā īpašuma investors, kurš kopā ar sievu pārcēlās uz Portugāli pēc tam, kad bijušie klienti viņu apsūdzēja krāpšanā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Moriss kļuva par aktīvu Krievijas melīgo naratīvu izplatītāju, kā arī parādījās Kremļa finansētajā Krievijas televīzijas tīklā RT.

Ukrainas valdības rīkojums neattiecas uz visām sievietēm

Ukrainas Aizsardzības ministrija izlases kārtā ir izpildījusi rīkojumu nr. 313 pēc tā stāšanās spēkā šī gada 1. oktobrī, norāda Virdžīnijas Sadraudzības universitātes politikas zinātnes asociētā profesore Džesika Trisko Dardena.

Kā akcentē eksperte, kas plaši pētījusi arī sieviešu lomu Ukrainas armijā, rīkojums nr. 313 "nav visaptverošs" un neattiecas uz visiem profesionālās darbības veidiem. Ukrainas Aizsardzības ministrija ir nolēmusi selektīvā kārtā piemērot prasību sievietēm reģistrēties armijas rekrutēšanas birojos, jo kara laikā pieaug nepieciešamība pēc noteiktām profesijām, stāsta Trisko Dardena.

"Reģistrēšanās armijas rekrutēšanas birojos nav mobilizācija. Ukraina vienmēr ir uzvērusi, ka sievietēm nebūs piespiedu kārtā jāpiedalās karadarbībā," rezumē eksperte.

Trisko Dardena arī piebilda, ka Ukrainas amatpersonas nav teikušas, vai sievietes varētu pildīt mediķu pienākumus frontē, tomēr viņa gaida, ka vismaz dažas no sievietēm pēc vajadzības ievadīs medikamentus un sniegs medicīnisko palīdzību Ukrainas karavīriem slimnīcās.

Apgalvojums, ka karavīru trūkuma dēļ Ukraina sākusi iesaukt dienestā visas 18–60 gadus vecās sievietes, neatbilst patiesībai. Ukrainas Aizsardzības ministrijas izdotais rīkojums nr. 313 neuzliek par pienākumu visām sievietēm reģistrēties armijas rekrutēšanas birojos. Ministrija šobrīd ievieš tikai rīkojumā noteiktās prasības, kas paredz, ka visām sievietēm ar medicīnisko izglītību – ārstēm, medmāsām, zobārstēm, vecmātēm, farmaceitēm – vecumā no 18 līdz 60 gadiem, no 1. oktobra jāreģistrējas Ukrainas armijas rekrutēšanas birojos. Reģistrēšanās nav mobilizācija, turklāt Ukraina vairākkārt ir norādījusi, ka sievietēm nebūs piespiedu kārtā jāpiedalās aktīvajā karadarbībā frontē.

Sievietēm Ukrainā ir nozīmīga loma savas valsts aizsardzībā un tās nākotnes veidošanā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pērn vairāki desmiti tūkstoši sieviešu brīvprātīgi pievienojās Ukrainas Bruņotajiem spēkiem vai palīdz savai valstij, strādājot medicīnas, izglītības vai kultūras sfērā.

Daudzas no sievietēm, kas pievienojušās Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, ir uzņēmušās bīstamākos un sarežģītākos uzdevumus, piemēram, kļūstot par ložmetējniecēm vai snaiperēm un apstrīdot ilgstoši pastāvējušos stereotipus par dzimumu lomām Ukrainas sabiedrībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu