Irāna kļūst par ANO cilvēktiesību foruma priekšsēdētāju; ASV pasākumu boikotē (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien tika atklāts ANO Cilvēktiesību padomes rīkotais Sociālais forums – cilvēktiesību jautājumiem veltīta konference. Cilvēktiesību aktīvistu un vairāku valstu sašutumu izraisījis tas, ka par šīs konferences priekšsēdētāju iecelta Irāna, kurā valdošais teokrātiskais režīms pats ir atbildīgs par virkni cilvēktiesību pārkāpumu. ASV pārstāvji paziņojuši, ka pasākumā nepiedalīsies.

Irānu par Sociālā foruma priekšsēdētāju maijā iecēla ANO Cilvēktiesību padomes prezidents. Eiropas Savienības (ES) augstākais diplomāts Žuzeps Borels jūlijā, atbildot uz Eiropas Parlamenta (EP) deputātu jautājumiem, norādīja, ka šis amats tiek nodots pēc reģionālās rotācijas principa un ka ES turpina nosodīt Irānas pastrādātos cilvēktiesību pārkāpumus.

Tomēr organizācija "UN Watch", kas uzrauga ANO darbu, uzsver, ka Sociālā foruma priekšsēdētāja amatu pēdējos sešos gados veselas četras reizes ir ieņēmusi Āzijas grupa, kurā ietilpst Irāna, tāpēc arguments par reģionālo rotāciju neesot pamatots.

"Mēs aicinām Borela kungu rīkoties. Visām demokrātiskajām valstīm pienācis laiks pārstāt leģitimizēt slepkavnieciskus režīmus," pirms foruma aicināja "UN Watch" izpilddirektors Hilels Neuers. "Slepkavnieciskais režīms Irānā ir atbildīgs par nāvessodu skaita pieaugumu, kas neproporcionāli bieži tiek piespriesti minoritātēm, kā arī par sieviešu un meiteņu apspiešanu. 16 gadus vecās Armitas Geravandas nesenā nāve pēc tam, kad viņai metro par hidžāba nevalkāšanu uzbruka Irānas tikumības policija, ir vēl viens atgādinājums, ka tas ir nežēlīgs režīms, kam nav vietas nevienā ANO cilvēktiesību institūcijā, kur nu vēl priekšsēdētāja amatā."

ASV pastāvīgā pārstāve ANO Cilvēktiesību padomē Mišela Teilore publicējusi paziņojumu, kurā skaidro iemeslus, kāpēc ASV pārstāvji pasākumu neapmeklēs. 

"Nav pieņemami, ka institūcijā, kas saistīta ar cilvēktiesību aizsardzību, priekšsēdētāja amatu ieņem pārstāvis no valsts, kas pastrādā tik biežus un kliedzošus cilvēktiesību pārkāpumus kā Irāna," viņa uzsver. "Mēs kategoriski atsakāmies sēdēt, sarunāties un iesaistīties jebkādās diskusijās par cilvēktiesībām, kur Irāna ir priekšsēdētāja lomā."

"Mūs, tāpat kā daudzus Cilvēktiesību padomes locekļus, ārkārtīgi satrauc Irānas režīma represijas pret tās iedzīvotājiem, tai skaitā ar tehnoloģiju palīdzību – kas ir šī Sociālā foruma galvenais temats. Pēdējās nedēļas laikā pasaule bija lieciniece kārtējai vardarbības izpausmei, ko [Irānas] valdība vērš pret sievietēm un meitenēm, kad 16 gadus vecā Armita Geravanda nomira pēc tam, kad saskaņā ar ziņām piedzīvoja uzbrukumu Teherānas metro tāpēc, ka nevalkāja hidžābu. Līdzās briesmīgajām atmiņām par Mahsas Amini nāvi aizturēšanas laikā pirms vairāk nekā gada, kā arī vēl citiem vajāšanas, vardarbības un nāves gadījumiem no šī režīma rokas, parāda šausminošu ainu – valsts pastrādāta vardarbība ir Irānas iedzīvotāju, īpaši sieviešu un meiteņu, ikdiena."

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu