Turcija atsauc savu vēstnieku Izraēlā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Turcija atsaukusi vēstnieku Izraēlā, lai protestētu pret tās turpināto bombardēšanu Gazas joslā, sestdien paziņoja Turcijas Ārlietu ministrija.

Turcijas vēstnieks Telavivā atsaukts uz konsultācijām Ankarā saistībā ar "humāno traģēdiju Gazā, ko izraisījuši nepārtraukti Izraēlas uzbrukumi civiliedzīvotājiem", lasāms ministrijas paziņojumā.

Kā vienu no iemesliem vēstnieka atsaukšanai ministrija minēja "Izraēlas atteikšanos" ieklausīties "aicinājumos uz pamieru un nepārtrauktas un netraucētas humānās palīdzības plūsmas nodrošināšanu".

Drīz pēc tam, kad pēc Gazas joslā valdošā islāmistu grupējuma "Hamās" kaujinieku uzbrukuma Izraēlai 7.oktobrī, sākās karš, Izraēla atsauca savu vēstnieku Turcijā.

Savukārt Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien paziņoja, ka ir pārtraucis kontaktus ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

"Netanjahu vairs mums nekādā ziņā nav sarunu biedrs. Esam viņu izdzēsuši, esam viņu izsvītrojuši," Erdogans teica.

Viņaprāt, Netanjahu "ir zaudējis savas tautas atbalstu" un vēlas to iegūt ar "slaktiņiem" Gazā, "izmantojot reliģisku terminoloģiju", Turcijas prezidents teica žurnālistiem lidmašīnā, atgriežoties no Kazahstānas.

Vienlaikus Erdogans uzsvēra, ka Turcija nesarauj diplomātiskās attiecības ar Izraēlu un turpina izmantot "visas diplomātiskās iespējas", arī sarunas ar Izraēlas izlūkdienestiem un Ārlietu ministriju, kā arī "Hamās" un palestīniešiem, "lai apturētu asinspirti".

Septembrī Erdogans un Netanjahu klātienē tikās ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā un vienojās viens pie otra doties vizītē.

Izraēlas premjerministra vizīte Turcijā bija plānota novembra sākumā kā daļa no attiecību normalizēšanas procesa. Ankaras un Telavivas attiecībās 2010.gadā iestājās atsalums, pēc tam kad Izraēlas karavīru uzbrukumā Turcijas kuģim ar palīdzības kravu Gazas joslai tikai nogalināti desmit cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu