Atalgojuma palielināšanai pirmsskolas pedagogiem būs nepieciešami 16,3 miljoni eiro (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai nodrošinātu Satversmes tiesas lēmuma par pirmsskolas pedagogu zemāko algu izlīdzināšanu ar skolu pedagogu algām, būs nepieciešami papildu 16 328 984 eiro, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotā informācija, kas nodota starpministriju saskaņošanai.

Ministru kabineta 18.aprīļa rīkojumā "Par pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafiku laikposmam no 2023.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim" tika noteikts, ka no nākamā gada 1.janvāra pirmsskolas izglītībā zemākā vienas stundas likme būs 9,04 eiro.

Satversmes tiesa (ST) jūnija nogalē atzina Ministru kabineta (MK) noteikumu normas, kas nosaka pirmsskolas izglītības pedagogu zemāko darba algas likmi, par neatbilstošām Satversmes 91.panta pirmajā teikumā ietvertajam tiesiskās vienlīdzības principam un par spēkā neesošām no 2024.gada 1.janvāra. Līdz ar to no 2024.gada 1.janvāra zemākā vienas stundas likme visiem pedagogiem būt nepieciešams noteikt 9,54 eiro.

Bērnu no pusotra līdz četru gadu vecumam izglītošanā nodarbināto pedagogu darba samaksa tiek finansēta no pašvaldību budžetiem. Pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai finanšu līdzekļi rodami no pašvaldību budžetiem, kas pēc IZM aplēsēm indikatīvi veido 26,2 miljonus eiro.

Iepriekš Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga pauda, ka ar ST spriedumu par pirmsskolas izglītības pedagogu zemākās darba algas likmes regulējuma neatbilstību Satversmei novērsta nevienlīdzība pret vairāk nekā 12 000 izglītības darbinieku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu