Sākta parakstu vākšana par 12% PVN likmes ieviešanu sabiedriskajai ēdināšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sākta parakstu vākšana par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 12% apmērā ieviešanu sabiedriskajai ēdināšanai, liecina informācija sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv".

Iniciatīvas autors ir viesnīcas "Riga Islande Hotel" vadītājs un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Andris Kalniņš.

Viņš uzsver, ka Latvijai nepieciešams sekot citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu piemēram un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem samazināt PVN likmi no pašreizējā 21% uz 12%.

Viņaprāt, tādējādi tiks nodrošināts, ka cenu kāpumu laikā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi sabiedrībai kļūs pieejamāki. Tāpat minētais palīdzēs cīņā ar ēnu ekonomikas izskaušanu sabiedriskās ēdināšanas nozarē un veicinās nozares konkurētspēju Baltijas reģionā.

LETA jau ziņoja, ka ēdinātāji jau vairākkārt aicinājuši samazināt PVN likmi sabiedriskajai ēdināšanai. Līdz šim priekšlikums nav atbalstīts.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka par PVN samazināšanu ēdināšanas nozarē tiek runāts vismaz kopš 2018.gada, kad Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) sadarbībā ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju (LDTA) un Latvijas Kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu rīkotajās debatēs ar Saeimas deputātu kandidātiem vadošās partijas atbalstīja LTA priekšlikumu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem piemērot samazināto 12% PVN likmi.

Savukārt 2019.gadā partijas "KPV LV" Saeimas frakcija nolēma kā vienu no savām iniciatīvām 2020.gada budžetam virzīt priekšlikumu samazināt PVN ēdināšanas nozares uzņēmumiem. 2020.gadā Covid-19 pandēmijas laikā toreizējais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, kā arī virkne opozīcijas deputātu rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu PVN likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē.

Tāpat arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi 2020.gada maijā rīkoja akciju #KatluRevolūcija, aicinot valdību samazināt PVN sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, tajā skaitā ēdināšanai skolās un slimnīcās.

Tomēr 2020.gada novembrī Saeimas vairākums noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu rosinājumu divus gadus noteikt PVN likmi sabiedriskajai ēdināšanai 12% apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu